Etikettersamhälleresorcorona
Läst 31 ggr
Magi-cat
2021-08-16, 08:38

Om att resa på semester till Finland i coronatider

Förra året uteblev semestern till Finland, men i år blev den av!
Det var spännande men lite osäkert hur det skulle gå till med passagen från färjan i Åbo och vidare in i Finland. Bestämmelserna ändrades och lättades i slutet av juli, men de var inte helt enkla och ibland motsägelsefulla, beroende på var man läste.

Men allt gick enkelt och bra! Vi registrerade oss före resan på Finentry.fi.

I hamnen på morgonen var det en covid-kontroll där man fick visa upp bevis på godkänd vaccination. Om man hade fått två doser (viss tid innan) så var det bara att åka vidare. Hade man bara en dos fick man anvisningar om att ta ett covidtest i den kommun man vistades i inom 3-5 dagar. För att inte glömma bort det skickas ett sms.
Detta gäller för vuxna. Barn behöver inte testas eller visa upp något intyg.

"Vår" kontrollant i hamnen frågade om vi ville kommunicera på finska eller engelska. Svenska gick inte. Vi valde engelska. :-)
(Detta tycker man säkert är helt ok som "rikssvensk", men jag vet att många finlandssvenskar med svenska som modersmål blivit upprörda över att inte bemötas på svenska.)

Vi hade fått våra två vaccindoser, så det behövdes inget mer än att visa upp intyg och legitimation och vi var välkomna till Finland.

Något som omedelbart slog oss när vi var på färjan och sedan åkte vidare uppåt i Finland: Användningen av munskydd! Nästan total! Utom de minsta barnen, förstås, och så en och annan, men de flesta i affärer t.ex. tog på sig munskyddet innan de gick in och för personal var det självklart med visir eller munskydd.
Vi tyckte det kändes rätt och bra och anpassade oss glatt. Sedan kändes det nästan konstigt att komma tillbaka till Sverige där praktiskt taget ingen …

En bra sak är appen coronablinkern som man kan ladda ner! Den blippar till om det visar sig att man kunnat bli exponerad för viruset genom att besöka något ställe där något som sedan testat positivt har vistats.
Vår höll sig lugn. :-)

Här är lite om vad som gäller resor:

"När du kommer från ett riskland behöver du inte delta i coronavirustesten vid ankomsten till landet, om du har ett intyg över en godtagbar vaccinationsserie mot COVID-19 och minst 14 dagar har gått sedan den senaste vaccinationsdosen, eller om du har ett intyg över en laboratoriebekräftad genomgången coronavirussjukdom inom 6 månader. THL: s lista över godkända vaccinerÖppnas i en ny flik
Du måste gå på ett coronavirustest inom 3–5 dygn efter ankomsten till Finland, om du vid ankomsten från ett riskland har ett intyg över ett negativt resultat av coronavirustestet som har tagits högst 72 timmar före ankomsten till Finland, eller ett intyg över den första vaccindosen ur en vaccinationsserie med två doser som har tagits minst 14 dygn före ankomsten till landet.
När du inte har något av de ovan nämnda intygen när du kommer från ett riskland, måste du gå på ett coronavirustest både vid ankomstpunkten och inom 3–5 dygn efter ankomsten till Finland."

https://valtioneuvosto.fi/sv/inreserestriktioner


💓 "Man ska aldrig behöva en anledning till att låta ett träd stå, men till att fälla det." Greenpeace

  • Redigerat 2021-09-13, 09:34 av Magi-cat
  • Redigerat 2021-08-20, 15:43 av KPD
Magi-cat
2021-08-17, 12:10
#1

💓 "Man ska aldrig behöva en anledning till att låta ett träd stå, men till att fälla det." Greenpeace

Här är en sammanfattning av de rådande restriktionerna i Nyland, Egentliga Finland, Österbotten, Mellersta Österbotten och Åland den 16 augusti.
Upp till toppen