Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

Dagens Evenemang Om sajten och ifokus Bilder och videor Finland, allmänt Historia Humor Kultur; musik, film, konst Litteratur Mat och dryck Mumin! Naturen, växter och djur Samhälle och politik Resor, sevärdheter och äventyr Språk Vetenskap och uppfinningar Åland! Övrigt Off Topic
Mat och dryck

Julmat i Finland

2013-11-24 11:50 #0 av: Magi-cat

Julmaten i Finland är färgstark, god och vacker och rik på rätter med grönsaker!

Julmaten i Finland är ganska lik den traditionella i Sverige, med pepparkakor, köttbullar, sill, lax och förstås den goda lutfisken. Skinkan ugnsbakar man men den svenska dopp-i-grytan-traditionen har man hoppat över. Det är vanligt att serverar kokta gröna ärtor till skinkan.

Några finländska favoriter finns som blivit populära även i Sverige, som de goda "lådorna".

Det finns många olika recept och ungefär alla hävdar att de har det "riktiga" receptet. Jular är tradition, men här kommer några verkligt goda recept.

Morotslådan är vackert orange och god till julskinkan om man äter det.

Morotslåda:

1 kg morötter
ca 2 dl risgrynsgröt
2,5 dl gräddmjölk eller mjölk
1,5 tsk salt
2 ägg

lite muskot, vitpeppar eller chili är gott också
I stället för risgröt kan man ta vanligt kokt ris, men lådan blir lite torrare då.
En del tillsätter lite mörk sirap.

Koka morötterna mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vatten och mosa dem med en potatisstöt.
Blanda med övriga ingredienser. Häll smeten i en smord ugnssäker form. Lägg ev på några klickar smör och lite ströbröd.
Grädda i 200 grader i ugnen, ca 50 min.

Kålrotslåda är en annan rätt ni måste pröva! Den blir kryddigt god och uppskattas även av en som inte gillar vanligt rotmos! Den lite söta smaken passar perfekt till annan salt julmat.

Kålrotslåda:

1 kg kålrot
1 liten gul lök (kan med fördel uteslutas)
2 ägg
1 tsk salt
ingefära, riven muskot är gott i moset
ev lite mörk sirap

Koka kålrot tills den är mjuk. Häll av spadet och mosa med mixer.

Blanda ev ner lök i moset med ca 1 dl grädde och kryddor.
Bred ut smeten i en ugnssäker form och sikta över ströbröd.

Grädda mitt i ugnen vid 200 grader i ca 50 min.

Både morotslådan och kålrotslådan kan frysas.

Karelska piroger:

Klassisk rätt och mycket praktisk om det blivit någon risgrynsgröt över!

Deg:

2 dl ljummet vatten, 1 tsk salt, 2,5 dl vetemjöl, 2,75 dl rågmjöl

Fyllning:

500 g risgrynsgröt

Bad:

2 dl kokande vatten, 50 g smör

Blanda och knåda ingredienserna till degen. Dela den i 12 bitar. Kavla ut dem på mjölat bakbord till ovala plattor, ca 18 cm långa.

Bred ut gröten

1. Sätt ugnen på 275°. Blanda och knåda vatten, salt och mjöl till en smidig deg. Dela degen i 12 lika stora delar. Kavla ut dem på mjölat bakbord till tunna ovala plattor ca 18 cm långa.
2. Bred ut risgrynsgröt ca 2 cm in från kanterna. Vik upp degkanterna och nyp ihop dem runt om. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
3. Grädda mitt i ugnen 10–15 min. Koka under tiden upp smör i vatten. 
4. Doppa pirogerna hastigt en och en i vattenbadet. Lägg dem att svalna på galler. 
5. Hacka äggen och blanda med smör. Servera pirogerna ljumma med ägg­smöret.

Läs mer:

http://www.alltommat.se/Jul/Finsk-julmat---recept-1.51203

http://paulaz.se/?page_id=471

http://johannaburman.com/2010/12/14/finsk-julmat/

(bilder från www.publicdomainpictures.net)

GOD JUL!

Hjärta"We do exactly what we would do if this Q never existed. If we're going to be damned, let's be damned for who we really are" (Picard)

Anmäl
2013-11-26 18:36 #1 av: Farwuq

Recept är ett klokt val.

Tummen upp


Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi iFokus. Medarb. Astronomi, Existens, Filosofi och Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl
2013-12-09 18:37 #2 av: Magi-cat

Har ni några egna favorit-julrecept?

Finska som svenska lika välkomna! Glad

Hjärta"We do exactly what we would do if this Q never existed. If we're going to be damned, let's be damned for who we really are" (Picard)

Anmäl
2013-12-10 08:57 #3 av: [JeanetteK]


Vad roligt, jag har aldrig provat någon av dessa lådor! Ska absolut testa någon av dem i år.

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2013-12-10 09:06 #4 av: Magi-cat

Har du inte Jeanette? Då har du något att upptäcka! Glad

Kan rekommenderas! 

Min mamma gjorde dem alltid, och vi lärde oss uppskatta dem. Med dessa goda lådor är julbord inget problem för en vegetarian, om man äter ägg. (Annars kan julbord bli lite väl "köttiga".)

Inte blir mina "lådor" lika goda som mammas, men de duger. Cool

Hjärta"We do exactly what we would do if this Q never existed. If we're going to be damned, let's be damned for who we really are" (Picard)

Anmäl
2013-12-10 09:08 #5 av: [JeanetteK]

Morotslådan känns jättelockande. Den ska jag se till att göra!

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2013-12-10 09:10 #6 av: Magi-cat

Tummen upp

Hjärta"We do exactly what we would do if this Q never existed. If we're going to be damned, let's be damned for who we really are" (Picard)

Anmäl
2013-12-10 10:44 #7 av: Farwuq

Låter gott.

Glad

Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi iFokus. Medarb. Astronomi, Existens, Filosofi och Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl
2013-12-11 21:49 #8 av: Magi-cat

Matbröd iFokus hade en trevlig artikel om julbröd i olika länder, bl.a. finns recept på ett finskt julbröd!

http://matbrod.ifokus.se/articles/4d713579b9cb46222104d681-julbak-i-vara-lander

Hjärta"We do exactly what we would do if this Q never existed. If we're going to be damned, let's be damned for who we really are" (Picard)

Anmäl
2013-12-13 07:14 #9 av: Bjornen

Rötter (=kålrötter) och rovor var en mycket viktig basmat i både Sverige och Finland. Att man haft traditioner med olika lådor och puddingar beror till stor del på att man bevarat traditioner med rökugnar levde kvar längre i Finland. (Som dock är bevarade i Sverige och Norge.) Man kunde ju laga mat på eftervärmen i gruvan flera dagar efter att elden slocknat. 

Anmäl
2013-12-17 22:20 #10 av: Magi-cat

Julen iFokus har fler recept!

http://julen.ifokus.se/discussions/4d714803b9cb46221d05c879-rodbetor-till-jul

Hjärta"We do exactly what we would do if this Q never existed. If we're going to be damned, let's be damned for who we really are" (Picard)

Anmäl
2013-12-18 07:55 #11 av: Farwuq

Jag kikar in där.


Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi iFokus. Medarb. Astronomi, Existens, Filosofi och Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl
2013-12-18 07:57 #12 av: [JeanetteK]


Vad roligt med lite tips!

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2013-12-18 10:38 #13 av: Magi-cat

En släkting till mig bakade julstjärnor till jul. Det var smördeg som hon sporrade ut till rutor och sedan vek upp hörnen så det blev som en stjärna med en klick plommonmos i mitten. Någon som vet vad jag menar?

Jättegoda var de!

Hjärta"We do exactly what we would do if this Q never existed. If we're going to be damned, let's be damned for who we really are" (Picard)

Anmäl
2013-12-18 13:50 #14 av: Farwuq

Sådana är goda, jag har ätit dem med äpple och andra sorters fyllningar.


Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi iFokus. Medarb. Astronomi, Existens, Filosofi och Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl
2013-12-18 14:57 #15 av: [JeanetteK]


Det låter gott! Det har jag aldrig provat.

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2013-12-21 23:50 #16 av: VildaVittra

En av mina finska favoriter på julbordet efter att ha firat en jul med en finsk familj (så pass att jag infört den på mitt eget) är köttsallad.

Man kokar kött skuret i smakbitar mört i buljong, och silar, sen blandar man det med majonnäs, grädde, skivad röd lök och skivade färska champinjoner. Smaka av med salt och peppar.

Vad hjälper det mig om jag hatar dig? Det rör dig inte i ryggen – men jag mår dåligt. Så, medvetet eller omedvetet så gör jag inte det.- Hédi Fried, överlevande från Auschwitz

Anmäl
2013-12-22 07:39 #17 av: Magi-cat

#16

Tack, VildaVittra, för tipset!

Undrar om inte min morfar gjorde något liknande när jag tänker efter...fast utan champinjoner...undrar om man inte hade inlagd svamp?

Köttet kokade jättelänge och på julafton åt man en riktigt fin buljong. (Istället för dopp-i-grytan som man inte hade, det var buljong istället.)

Nu väcktes matminnen till liv...Glad

(min mamma fortsatte ett tag med buljongtraditionen, men köttet gav hon till katten SkrattarKatt)

Hjärta"We do exactly what we would do if this Q never existed. If we're going to be damned, let's be damned for who we really are" (Picard)

Anmäl
2014-10-05 13:42 #18 av: Norman Bates

Här är nått annat som är riktigt mumsigt, gott till jul..

Karelsk stek eller Karjalan paisti

Anmäl
2014-10-05 15:26 #19 av: [JeanetteK]

#18 Mmm det såg riktigt gott ut! Det ska jag testa vid tillfälle. 

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2014-10-06 16:56 #20 av: TjockaBerta

Inte en jul utan kålrotslåda i vårt hus.

>>>Malum domesticum<<<

Anmäl
2014-12-14 09:12 #21 av: Magi-cat

Dags för jul igen och alla de goda lådorna! (Jag har redan lagat och lagt i frysen...)

Sedan ska det bli gröna ärtor också (torra, kokta) och rödbetssallad...

Hjärta"We do exactly what we would do if this Q never existed. If we're going to be damned, let's be damned for who we really are" (Picard)

Anmäl
2014-12-14 17:58 #22 av: [JeanetteK]

I år ska jag försöka mig på någon av lådorna. Har inte gjort det själv förr, bara ätit andras. Det blir spännande. Ska även försöka mig på egen Janssons frestelse i år. 

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2014-12-14 18:31 #23 av: Farwuq

Hmm... vad skiljer en "låda" från en "gryta"?
Är lådan bakad i ugn?

Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi iFokus. Medarb. Astronomi, Existens, Filosofi och Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl
2014-12-14 18:42 #24 av: Magi-cat

Lådan bakas i ugnen.
Man kokar först kålroten/moroten, river eller mosar den, blandar med grädde och ägg samt kryddor och bakar sedan i ugnen med lite ströbröd och smörklickar på. Mmmm....

Hjärta"We do exactly what we would do if this Q never existed. If we're going to be damned, let's be damned for who we really are" (Picard)

Anmäl
2014-12-14 18:47 #25 av: [JeanetteK]

Dreglar

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2014-12-14 19:03 #26 av: TjockaBerta

Jag gör kålrotslåda med grädde ägg och sirap . Den blir så god. Lök visste jag inte att man har i.

>>>Malum domesticum<<<

Anmäl
2014-12-14 19:07 #27 av: Magi-cat

Nej, jag gör inte heller med lök.

Hjärta"We do exactly what we would do if this Q never existed. If we're going to be damned, let's be damned for who we really are" (Picard)

Anmäl
2014-12-14 20:49 #28 av: KickiG

Potatislådan ska ha sirap i. Myyyyycket sirap säger pappa och jag.

Man behöver ingen tv när man har möss.

Medarbetare på Mus iFokus och Finland iFokus

Anmäl
2014-12-15 18:38 #29 av: horsie85

Bor i Finland och har alltid gjort det så kan säga att morotslåda och andra lådor är mycket mycket goda, något jag inte kan vara utan p å julafton!

Anmäl
2014-12-15 19:23 #30 av: Farwuq

Kan ni vara vänliga och länka till ett recept?
Jag är nämligen fullständig okunnig i saken.

Yrar

Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi iFokus. Medarb. Astronomi, Existens, Filosofi och Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl
2014-12-15 19:35 #31 av: Magi-cat

Finns recept i artikeln, högt upp!

Hjärta"We do exactly what we would do if this Q never existed. If we're going to be damned, let's be damned for who we really are" (Picard)

Anmäl
2014-12-19 21:08 #32 av: Tant Grön

Kålrotslådan är godast. Den gör jag varje jul. Skrattar

Anmäl
2015-12-09 21:36 #33 av: Rita-S

Jag vet inte hur många lådor J vill vi skall ha men jag gissar kålrotslådan iaf :) Får se om inte jag gör två lådor iaf! 

I dag har jag gjort i ordning ett paket som skall åka till "svärförälderna" på andra sidan här. Ett paket hemgjort julkaffe, och ett paket med lite av mitt hemgjorda godis! Hoppas de kommer uppskatta det!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2015-12-11 16:10 #34 av: Hera

Kålrotslåda är så gott :)

Anmäl
2015-12-11 18:46 #35 av: Tant Grön

Tänker eventuellt prova att göra julstjärnor i år. Såg att det finns finsk plommonsylt att köpa. Vad tror ni, går det lika bra med min hemmagjorda plommonsylt?

Anmäl
2015-12-11 19:23 #36 av: Hera

#35 Det gör det alldeles säkert :)

Anmäl
2015-12-12 07:18 #37 av: Magi-cat

Och så var det det här med gröna ärtor...Torkade gröna ärtor kokas länge, kryddas gott och serverar till skinkan (eller utan skinka om man inte äter det).

Men det verkar vara svårt att få tag i torkade gröna ärtor! Förra året hade COOP (tror jag det var) från Lantmännen -odlade i Kanada! Helt sjukt, snacka om att gå över ån efter vatten!

Någon av er som gör ärtor? Som vet var det finns torkade gröna ärtor?

Hjärta"We do exactly what we would do if this Q never existed. If we're going to be damned, let's be damned for who we really are" (Picard)

Anmäl
2015-12-12 16:34 #38 av: Tant Grön

Jag har sett att ICA har haft, men det var längesedan. Vet inte om dom har i år.

Hur kryddar du dom?

Anmäl
2015-12-12 16:35 #39 av: Magi-cat

Bara salt och peppar traditionellt. Själv brukar jag ta i både  ingefära (torkad) och lite gurkmeja. (Fast jag har gurkmeja i allt....)

Kanske provar med Maxi om de har....

Hjärta"We do exactly what we would do if this Q never existed. If we're going to be damned, let's be damned for who we really are" (Picard)

Anmäl
2015-12-12 16:48 #40 av: Tant Grön

Varför måste det vara torkade. är inte frysta godare?

Anmäl
2015-12-12 16:50 #41 av: Tant Grön

Det är mycket lätt att odla ärtor själv och torka.

Anmäl
2015-12-13 20:52 #42 av: Rita-S

Dagens bakst!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2015-12-13 21:06 #44 av: Magi-cat

Oh så underbara! Kär Jag kan riktigt känna doften!

Hjärta"We do exactly what we would do if this Q never existed. If we're going to be damned, let's be damned for who we really are" (Picard)

Anmäl
2015-12-13 21:10 #45 av: Rita-S

det kan tyvärr inte jag, min näsa är täppt! ;) Men Jaakko lovar de doftar presis rätt. Och den plommonmarmeladen jag kokade älskar han. Han mumsade i sig det som var kvar med skeden bara. Och gnällde då han var så mätt efter middagen så han itne kunde smaka direkt!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2015-12-13 22:01 #46 av: Tant Grön

#42 Åh, så goda dom ser ut Kär

Anmäl
2015-12-14 07:38 #47 av: TjockaBerta

#42

Åh så gott! Vad fina de blev. Önskar att jag fick smaka.

>>>Malum domesticum<<<

Anmäl
2015-12-14 07:51 #48 av: Rita-S

tack alla! De vart riktig goda :) Jaakko undrade hur jag lyckats få marmeladen så stel som jag gjorde, för det har han aldrig lyckats med :D Så jag fick skvallra hur jag gjort!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2015-12-14 12:48 #49 av: KickiG

I Finland har jag aldrig sett annat än gröna ärtor. Fick en chock första gången jag åt ärtsoppa i Sverige, och det var fel färg på den! 

I mammas familj har de alltid haft ärtor till julmiddagen, men i deras tradition skall det vara ärtor som är konserverade. Är kanske de lättare att hitta som gröna i Sverige?

Man behöver ingen tv när man har möss.

Medarbetare på Mus iFokus och Finland iFokus

Anmäl
2015-12-14 12:53 #50 av: Rita-S

Eldorado har konservburk med bara gröna ärter har jag sett på hemköp, men jag har för mig jag har sett konserv med bara gröna ärter hos Ica med.  I frysdisken finns påser med bara gröna ärter i frusen form, både från Basic-märket och eco :) 

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2015-12-14 15:37 #51 av: Farwuq

Jag har sett både torkade ärtor i grön och gul upplaga.

Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi iFokus. Medarb. Astronomi, Existens, Filosofi och Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl
2015-12-28 21:21 #52 av: Mia-67

Min mamma bakade vita pepparkakor till jul när jag var barn. Här finns ett recept för den nyfikne.

Anmäl
2015-12-28 21:50 #53 av: Rita-S

Efter att ha jobbat arslet av mig hela december med julgodis, julbak och rengörning, klappar och planera julstrumpa åt J är det mellandagar.. Jag hade SÅ prestationsångest på att göra perunalaatikko och porkkanalaatikko till julbordet. Morotslådan är inte så svår, men sötpotatislådan de gör i J sin familj skall fermenteras sötare, och detta är något jag aldrig nånsinne gjort. Vi har inte ens nånting som påminner litegrann i Norge, så jag hade noll förutsättning att veta hur det skulle lukta, smaka och se ut på de olika stadier under skapelsesprocessen! Jag började kvällen 22e med att koka och mosa potatisen innan det ställdes till fermentering till kvällen 23e, sen g jorde jag lådan så den var klar att bara värma upp julafton. J hade skrämt mig med att även hans mamma med mer än 40 års erfarenhet felar ofta med denna.. gissa om ajg kände prässen?? :D 

Men jag lyckades! Den vart enligt finnarna på julafton helt perfekt! 

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2015-12-29 21:28 #54 av: KickiG

#53 Bra jobbat!

På tal om julmat, fick ett tips från en person idag vad de gör med överblivna morotslådan, de gör karelska piroger på den. Istället för risgrynsgröten. Fast i år var de tvungna att köpa morotslåda till pirogerna. 😊

Man behöver ingen tv när man har möss.

Medarbetare på Mus iFokus och Finland iFokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.