språk

Chattbotarna talar inte svenska!

2019-10-24 20:02 #0 av: Magi-cat

Har ni mött en chattbot någon gång? Både Folkpensionsanstalten och Skatteverket har gjort försök med sådana inom kundbetjäningen.

Finland hör till pionjärerna inom artificiell intelligens, men tyvärr på bekostnad av svenskan, enligt en färsk rapport.

De flesta statliga projekt som bygger på AI är enspråkigt finska.
Enligt rapporten används argumentet att applikationerna är språkoberoende och att man i ett senare skede kan bygga in svenskan. Så enkelt är det nu inte, tyvärr. Om man inte beaktar tvåspråkigheten redan från början kan det betyda dyra särlösningar att bygga in svenskan senare, vilket innebär stor risk att det inte blir av.

"/L. Mannila, fil.dr i datavetenskap/ rekommenderar att de aktörer som värnar om det svenska språket i Finland ska göra upp en plan för hur man kan stödja flerspråkiga AI-lösningar – både på kort och på lång sikt. Det kan bland annat göras i form av en tvärvetenskaplig arbetsgrupp som samlar finlandssvenska aktörer, universitet och myndigheter."

Än en gång riskerar svenskan att bli bortglömd ...

https://www.hbl.fi/artikel/chattbotar-talar-inte-svenska-kartlaggning-visar-att-svenskan-gloms-bort/?fbclid=IwAR3aLQTVw5z2uuRMWrll9RcGMbnXeu6SWjDn8k_UuMVPAn2gRqHBBiw-Sgg

Peace

Anmäl
2019-10-29 11:14 #1 av: KPD

Det bästa vore standardiserade lösningar, som alla kommuner kunde använda. Det handlar visserligen inte om AI, men jag minns min förvåning i Kuopio, när jag hörde ett utrop på svenska på Sokos. Jag antar, att man använder samma inspelning på alla varuhus. Det är så det borde vara inom fler områden.

Värd för Finland ifokus, samt medarbetare på Buss & spårvagn ifokus och Tåg ifokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.