språk

Svenskan nästan osynlig...

2018-11-28 21:23 #0 av: Magi-cat

...på centrumbiblioteket Odes invigningsfest!

Detta får givetvis skarp kritik, men bibliotekschefen kallar det "en miss"...Tro det...

"Det obetydliga svenska inslaget på centrumbiblioteket Odes invigningsfest får skarp kritik. – Man sänder kraftiga signaler om det inte finns ett tillräckligt svenskt utbud, säger Monika Fagerholm. Bibliotekschefen Anna-Maria Soininvaara säger att det är "en miss"."

https://www.hbl.fi/artikel/svidande-kritik-mot-odes-invigningsprogram-bibliotekschefen-erkanner-miss/?fbclid=IwAR3arX_12B39COWROEpm4I6YA1HiQ8uxMja2991MBYkmStPDRRoDZaZqar4

Peace

Anmäl
2018-12-01 18:27 #1 av: Magi-cat

Det tas inte väl upp av den svenskspråkiga minoriteten, kan man lugnt säga. när svenskan helt enkelt inordnas bland andra språk. (min understrykning i texten.)

" Jag tycker nog att vi beaktat svenskspråkiga besökare och visat att Ode är ett flerspråkigt bibliotek. Betydelsen av flera andra språk har ökat under de senaste åren. Vi har inte velat skilja åt något specifikt för de svenskspråkiga.

Men svenskan är ändå vårt andra officiella nationalspråk, inte bara ett av de flera språk som talas i Finland. Kan du förstå kritiken?

– Visst förstår jag kritiken, men vi har försökt tillföra något åt alla. När biblioteket i sig öppnar finns service på svenska och de sköter sin plikt."

Om det är en "miss" att svenskan nonchaleras på detta sätt, bör man snarast rätta till den... missen. Som det låter i citatet ovan var det inte ens en miss, utan medvetet.

Peace

Anmäl
2018-12-06 01:07 #2 av: taxarärbäst

vi finns inte i finnarnas ögon tyvärr och kommer alltid behandlas som skit

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.