Historia

Finländska SS-män begick krigsbrott

2018-11-19 12:13 #0 av: Magi-cat

En intressant artikel om hur även finländska SS-män begick krigsbrott (om nu något trott något annat) och bekände sig till fascismen.

En del av underlaget utgörs av dagböcker.

Det är svårt ännu idag att forska om denna del av historien:

"Det är inte helt enkelt och oproblematiskt att forska i de här skeendena ännu i dag. André Swanström har bland annat hemlig telefonnummer.

- Jag har fått ganska mycket osaklig respons och ämnet väcker starka känslor. Om man kritiserar de finländska SS-männen eller tar fram avvikande synpunkter från den traditionella synen så stöter det många.

Swanström säger att SS-männen verkar vara en mycket viktig del av en patriotisk historiesyn."

Varför det ändå är viktigt:

"- Det är inte bra att från från decennium till decennium upprätthålla en falsk bild av SS-männen som hjältar. Det är helt enkelt lögnaktigt. Det är dags att uppdatera vår historieskrivning så att de håller europeiska och internationella mått, säger Swanström."

https://svenska.yle.fi/artikel/2018/10/21/forskare-finlandska-ss-man-gjorde-sig-skyldiga-till-krigsbrott-och-nastan-halften?fbclid=IwAR2QK2EwtIh2dk_j6vl3bcClaY8kywnqNkD6cowBnFg1zmvHLPD0WslFSIY

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2018-11-19 13:37 #1 av: Farwuq

Hur många brott begick de allierade?
Det är alltid segrarna som skriver historia.


Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2018-11-19 13:42 #2 av: Magi-cat

#1 Det är viktigt att hålla i minnet vid all historieläsning.

"Livet är en gåva, tiden är till låns." P. Strang

Anmäl
2018-11-20 07:32 #3 av: Farwuq

Ryssland var aggressor, de (Stalin m.fl.) trodde att de kunde göra ett  "storfurstendöme" av Finland.
Jag högaktar Finland som stoppade deras planer.
Blomma

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2018-11-28 09:35 #4 av: LBB

Det är rätt lätt, att idag med våra värderingar och förutsättningar , sätta sig till doms över individers val o agerande för 75 år sedan. Kommunismen och nationalsocialismen utlovade guld o gröna skogar till envar som anslöt sig. För Finlands del tillkom naturligtvis det överfall det kommunistiska Ryssland gjort sig skyldigt till iom vinterkriget. Detta fick många, både i Finland o Sverige att ansluta sig till Tyskland för att kämpa mot kommunismen. Då SS likt franska främlingslegionen var den enda vapengrenen i Tyskland som tog emot utländska frivilliga så var det naturligt att Svenskarna o Finnarna hamnade där. Naturligtvis är detta inget försvar för de övergrepp som skedde. Men majoriteten anslöt sig för att slåss, inte för att bli bödlar i koncentrationslägren eller utgöra exekutions-plutoner.  Kriget på östfronten bedrevs av alla skoningslöst, på båda sidor och övergreppen och morden var otaliga.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.