språk

Tala svenska i butiker!

2018-11-19 11:04 #0 av: KPD

I en artikel i Hufvudstadsbladet 19.11.2018 behandlas frågan om användning av svenska i butiker. Ett butiksbiträde i Hagnäs i Helsingfors hör om kunderna säger ”hej” eller ”hei”:

”När Nick Myllymäki sitter i kassan i K-butiken i Hagnäs i Helsingfors kan man bli överraskad. Han har nämligen ett ovanligt gott språköra och kan de flesta gångerna lista ut om du är finlandssvensk bara på ditt sätt att säga ’hej’ eller ’hei’.

– Det är intonationen. En finlandssvensk går upp i slutet på ordet ’hej’, medan en finskspråkig säger ’hei’ mera monotont. ’Hej’ sägs också lite piggare, avslöjar Nick Myllymäki.

När han hör ett svenskspråkigt ’hej’ svarar han prompt på svenska.”

I vissa butiker betalas språktillägg till dem som också talar svenska, i andra inte. För språktillägget har det betydelse att språken används. Svensktalande har alltså ett ansvar för att hålla svenskan levande och använda den i butiker; det påverkar svenskans ställning.

https://www.hbl.fi/artikel/nick-talar-garna-svenska-med-kunderna-alla-butiker-betalar-inte-for-spraktillagg/?fbclid=IwAR3qvQP7GUPsRHvYVeXb57LiGEfFv1YUd31NNfi8fVEOUYT8NLWUAvPt9pE

Värd för Finland ifokus, samt medarbetare på Buss & spårvagn ifokus och Tåg ifokus

Anmäl
2018-11-19 11:11 #1 av: Magi-cat

Vi har många gånger beundrat de som jobbar i affärerna och som på en sekund kan växla språk om de märker att kunden ser oförstående ut. Cool

Säkert kan många med språköra också utläsa det där "hej" eller "hei", i alla fall om det inte är för hög ljudnivå i lokalen.
Det är rätt så intressant, det är lika mycket "tonen" som talar om vilket språk man säger ordet på...

Peace

Anmäl
2018-11-20 07:34 #2 av: Farwuq

I Skåne säger vi "haj".

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl
2018-11-20 11:16 #3 av: KPD

#1 Att man i tvåspråkiga områden lätt skiftar språk är nog inte ovanligt. Att någon i Finland aktivt lyssnar för att höra om en annan person säger ”hej” eller ”hei” tror jag dock är mycket ovanligt.

Att användning av svenska gynnar dem som behärskar båda språken var nytt för mig. Jag har trott, att eventuellt språktillägg endast baserades på att man kunde svenska.

Värd för Finland ifokus, samt medarbetare på Buss & spårvagn ifokus och Tåg ifokus

Anmäl
2018-11-20 11:18 #4 av: KPD

Känner någon till hur det är i svenspråkiga områden? Kan en butiksanställd, som också talar finska, få språktillägg?

Värd för Finland ifokus, samt medarbetare på Buss & spårvagn ifokus och Tåg ifokus

Anmäl
2018-11-25 05:40 #5 av: Vixxen

#4 Nej, det har jag aldrig hört.

                                                                                               

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.