2018-10-20 20:13 #0 av: Magi-cat

Finland var nära att bli fascistiskt...Högerradikala våldsamheter och kidnappningar var vanliga.Ledsen (Min markering i texten.)

"Det var ett våldets och orons år i Finland. Den högerradikala Lapporörelsen var stark och samlade 12.000 personer till en demonstration som togs emot av Finlands statsledning i Helsingfors. 1930 hade de högerradikala med våld försökt driva igenom många samhällsförändringar och under bara sex månader skjutsat/kidnappat över 250 personer. Men det som kunde ha lett till en statskupp och diktatur, fick ett abrupt slut då man gjorde misstaget att kidnappa Finlands första president.

- De lyckades nästan göra en statskupp, men bara nästan, och detta ’bara nästan’ räddade den finländska demokratin, berättar historikern Aapo Roselius. Han talar om de högerradikala aktivisterna som med våld försökte tvinga fram samhällsförändringar i Finland."

https://svenska.yle.fi/artikel/2018/10/20/nar-finland-var-fem-fore-att-bli-fascistiskt-ny-podd-om-lappororelsens-skjutsning?fbclid=IwAR3Ibc0VywIyw053nfpPWeCDQ4uiP-VhhnGb4lhNyTqn1KNOmozsPWs7n0M