kultur,musik,film,konst

Schjerfbeck talar finska på film

2018-10-12 11:03 #0 av: KPD

I en film om den finlandssvenska konstnären Helene Schjerfbeck kommer hon att tala finska, ett språk hon inte behärskade. Att historiska personer på film talar ett annat språk än de i verkligheten gjorde är inte ovanligt, och jag ser inget fel i det.

Emellertid höjer jag litet på ögonbrynen, när man i Finland spelar in en film om en finländsk konstnär och inte låter henne tala det av landets språk hon i verkligheten talade. Ibland får jag en känsla av att man i Finland ibland försöker förfinska landet retroaktivt.

https://www.hbl.fi/artikel/helene-schjerfbeck-pratar-finska-pa-film/

Värd för Finland ifokus, samt medarbetare på Buss & spårvagn ifokus och Tåg ifokus

Anmäl
2018-10-15 14:50 #1 av: Magi-cat

#0 Jag håller helt med dig om att det inte är konstigt att historiska personer i en film talar ett annat språk än de gjorde i verkligheten.

Det är när när det finns en minoritetsfråga där språket är en viktig del, som man höjer på ögonbrynen. (Eller kanske blir upprörd.)

Det kommer fram redan i tidningsrubriken: Det står inte ett neutralt, torrt konstaterande att "Helen Schjerfbecks liv blir film" eller något liknande.
Det står "Helene Schjerbeck pratar finska på film".

Kan man ana ett visst mått av upprördhet? 

Regissörens motivering var kortfattad, men klantig:
"– Vi räknar med större succé på det sättet."
Pengar, således.

Blir nästa kassasuccé Tove Janssons liv, på finska?

Peace

Anmäl
2018-10-15 15:30 #2 av: Magi-cat

#0 Ibland får jag en känsla av att man i Finland ibland försöker förfinska landet retroaktivt.

Den här frågan finns alltid med, ständigt. Jag undrar om det inte "alltid" varit så och att minoriteten aldrig får slappna av i sin uppmärksamhet?

Åtminstone känns det så.

edit: Ändå får de det att funka. Glad

Peace

Anmäl
2018-10-23 08:12 #3 av: Magi-cat

Filmen upprör sinnen och nu manas t.o.m. till bojkott!

"Schjerfbeckfilmen är baserad på en lögn. Hur mycket de inblandade än pekar på rätten att fiktionalisera, så är denna fiktion ett solklart uttryck för kulturell appropriering. Som minoritet kan vi inte annat än protestera, skriver konstproffset Pontus Kyander"

"På senare år har en upprörd debatt försiggått om kulturell appropriering. Detta innebär att någon – företrädesvis från en majoritetskultur – anammar och utnyttjar en mindre kulturs uttryck. "

"Finsk filmpolitik måste synas, vi måste göra allmänhet och beslutsfattare medvetna om att minoritetskulturer i dag har rätt att kräva respekt för språk och integritet, och att den urgamla flerkulturen i Finland (samisk, finsk, finlandssvensk, finskrysk och länge tysk) har haft avgörande betydelse för formandet av vad Finland är i dag. Språken gör oss rikare. Bojkotta Schjerfbeckfilmen, och protestera för minoritetsperspektiven!"

https://www.hbl.fi/artikel/bojkotta-schjerfbeckfilmen/?fbclid=IwAR1e6TjlWzzEd7-emuIQezTbq21D0KhkpIhNC_Srr94hBmww9SgiceQl14Q

Peace

Anmäl
2018-11-01 08:07 #4 av: Magi-cat

Helene Schjerfbeck kunde aldrig läsa den första biografin om henne. Den var nämligen på finska.

Nu upprepar sig historien och det känns respektlöst.

"Man ställer sig osökt frågan hur regissören kommer att hantera och synliggöra detta väldokumenterade (språkliga och kulturella) utanförskap."

https://www.hbl.fi/artikel/fiktion-och-korrekt-konst-historia/?fbclid=IwAR3GhqKLu8lWWqSgfmaBQKcOfi1TdP_kHm5sYojIt4RlU1wIGMpO8qeGAlA

Peace

Anmäl
2018-11-01 08:47 #5 av: JazzBass

Håller med er båda. 

Jag tycker det är sorgligt att man inte kan låta huvudpersonen tala sitt ursprungliga språk i såna här fall, då ju svenskan i Finland faktiskt är jämställd med finskan i grundlagen. Jag tror också många finnar gärna hade sett att Schjerfbeck hade talat svenska i filmen, för trots allt är långt ifrån alla finnar avogt inställda till det finlandssvenska. Många - om inte de flesta - är faktiskt genuint nyfikna på det svenska och skulle gärna höra mer svenska om de bara utsattes för det. Visst kan jag tänka mig att man förväntar sig en lite bättre kommersiell framgång om huvudpersonen talar samma språk som den överväldigande majoriteten av befolkningen, men i långa loppet innebär sånt här att det finlandssvenska kulturarvet decimeras vilket är väldigt trist. 

Den finlandssvenska journalisten Anna-Lena Laurén skrev också en kolumn i Dagens Nyheter om det här. Tyvärr har jag inte tillgång till artikeln, men om nån annan av er som läser detta har det så finns den här: https://www.dn.se/kultur-noje/annalena-lauren-finlands-svenska-kulturarv-ska-inte-synas-i-onodan/

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2018-11-01 17:33 #6 av: Magi-cat

Jörn Donner verkar tala lite runt själva frågan:

" Därmed sagt att en film om Schjerfbeck på finska är bättre än ingenting, frånsett eventuella dubier om huruvida de som har upphov till filmen, både framför och bakom kameran, har talang och insikt nog att förstå vad hon var. Jag är inte helt övertygad."

"https://www.hbl.fi/artikel/jorn-donner-en-schjerfbeckfilm-pa-finska-ar-battre-an-ingen-film-alls/?fbclid=IwAR3lS1uWswpDxnsVgz65ZQRk9Cy_AFzGhRgiKgUqrI9w_NwR2ZqHhs5xaDw"

Peace

Anmäl
2018-11-11 23:32 #7 av: KPD

#4 Biografin var på finska. Det var därför Schjerfbeck själv inte kunde läsa den.

Värd för Finland ifokus, samt medarbetare på Buss & spårvagn ifokus och Tåg ifokus

Anmäl
2018-11-12 09:08 #8 av: Magi-cat

#7 Gapskrattar Har ändrat.

Peace

Anmäl
2018-11-12 21:15 #9 av: KPD

#8 Först tänkte jag göra det direkt, eftersom jag förstod, att det var ett misstag, men jag vill ogärna ändra vad någon annan har skrivit.

Värd för Finland ifokus, samt medarbetare på Buss & spårvagn ifokus och Tåg ifokus

Anmäl
2020-01-17 17:51 #10 av: KPD

Trailer för filmen:

https://m.youtube.com/watch?utm_campaign=nf_helene&utm_content=digikokosivu&utm_medium=digikokosivu&v=nE7yfOB7ubU%3Futm_source%3Dhbl

Värd för Finland ifokus, samt medarbetare på Buss & spårvagn ifokus och Tåg ifokus

Anmäl
2020-01-21 06:35 #11 av: Farwuq

Lite tokigt.

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.