Språk

Finlandssvenska på Island?

2018-07-28 11:48 #0 av: KPD

Skulle finlandssvenska vara bättre än danska som andraspråk på Island? Då Island har tillhört Danmark är danska andraspråk på Island, men nu diskuteras om danskan bör vara obligatorisk. Nu förs idén fram, att finlandssvenska är det språk som skulle passa islänningar bäst som andra nordiska språk.

”Mer begripligt, samma tonfall som isländskan och lättförståeligt i hela Norden. I de här avseendena skulle finlandssvenskan kunna vara ett bättre alternativ än danskan i de isländska skolorna, anser professor emeritus Njörður P. Njarðvík.”

https://www.hbl.fi/artikel/forslag-pa-island-byt-ut-danska-till-finlandssvenska-i-skolorna/

Värd för Finland ifokus, samt medarbetare på Buss & spårvagn ifokus och Tåg ifokus

Anmäl
2018-07-28 12:06 #1 av: Magi-cat

Intressant! Tummen upp

Hjärta "Den här gången ska Hypatia försvaras."

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-07-28 13:14 #2 av: Farwuq

Tummen upp
Danska är nog inte det bästa språket att ha som andra språk. Svenska språk varianter är nog lättare att använda i den övriga Norden.

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2018-08-07 15:15 #3 av: KPD

#2 Inte sällan hör man islänningar tala någon form av skandinaviska, vilket kanske är danska med ett bokstavsenligt uttal?

Värd för Finland ifokus, samt medarbetare på Buss & spårvagn ifokus och Tåg ifokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.