Samhälle och politik

Läs om evakueringen från Karelen!

2017-12-07 08:56 #0 av: Magi-cat

Jag vill rekommendera alla att läsa denna berättelse om livet före och efter kriget, om livet i Karelen och om hur allting blev sedan. För det finns ett sedan, hur det än blir och hur bedövande starka minnena än är. Mycket tänkvärt! Läs!

"Karelaren Paavo Jerkku kom som evakuerad från Jaakkima till Närpes. Han berättade inte mycket om livet i Karelen för sina barn, men på äldre dagar skrev han ner sina minnen.

Paavo Jerkkus livsöde speglar långt Finlands historia - allt från krigen, förlusten av Karelen till flytten till Sverige."

https://svenska.yle.fi/artikel/2017/12/06/forst-vara-stupade-man-och-sedan-detta-en-berattelse-om-evakueringen-fran-karelen

Tack för att han skrev ner sina minnen! Blomma
"Han berättade inte mycket" är väl något typiskt man hör ofta. Det var för tungt att berätta och det kan inte heller ha varit lätt att skriva ner allt när minnena väller fram.

Anmäl
2017-12-07 13:12 #1 av: Farwuq

Många känner inte till att det fanns en svensk by norr om Ladoga.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Sorjos

Den vilda glädje jag kände när jag var sexton och hittade en oöppnad flaska brännvin i snön vid fotbollsplan, är tyvärr utom räckhåll idag.

V:  för Astrologi & Psykologi M:  för Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland


Anmäl
2017-12-11 21:10 #2 av: Shirokaze

Jag läste hela berättelsen om Paavo Jerkku och den var riktigt intressant och givande! Som finsk så har jag ju hört om eländet karelarna fick uppleva och detta var så välskrivet och målande att det gjorde mig visare om deras verkliga öde. Väldigt intressant, känslosamt och värt min tid. Rekommenderar andra att läsa också om man har tid och ork att läsa en riktigt lång livshistoria.

Måste även säga att även jag har hört det där "en finne motsvarar tio ryssar" snacket.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.