Språk

Tvåspråkiga sökes

2016-11-15 22:52 #0 av: KPD

Inför Finlands 100-årsfirande sökes tvåspråkiga finländare.

"Finlandssvenskt samarbetsforum deltar i firandet av Finland 100 år med projektet Molempi parempi – 52 klipp om två språk (fritt översatt "Båda är bättre"). Där ska helt vanliga tvåspråkiga finländare med egna ord få berätta varför de tycker att tvåspråkigheten är en rikedom för Finland."

https://www.hbl.fi/artikel/sokes-ambassadorer-for-det-tvasprakiga-finland/

Värd för Finland ifokus, samt medarbetare på Buss & spårvagn ifokus och Tåg ifokus

Anmäl
2016-11-23 20:56 #1 av: Sundaychild

Nu måste jag medge att jag är för trött och lat för att logga in på husis hemsida och läsa hela artikeln (ska göra det senare), men det slog mig att vi har en helt otrolig ambassadör för tvåspråkigheten här i Åbo. En professionell dansare och koreograf som jag faktiskt tror lärt sig svenska från att ha varit helt finskspråkig. Hon talade på svenska dagen festen i Åbo och har aktivt skrivit insändare för svenskan. Henne borde man ju få med på det här.

Dansteatern hon jobbar med har nyligen haft en föreställning i samarbete med svenska musiker. Tror den byggde på bl.a. ABBAs musik. I alla fall hade de svenska musikerna blivit "attackerade" på stan av några "patrioter", varpå hon skrev en kolumn i Turun Sanomat (Åbos finska dagstidning) och oroade sig över denna fientlighet som lyser igenom överallt. Underbart med engagerade människor som vågar ta strid!

Här är hennes inlägg efter den här incidenten, på finska för er som orkar och förstår språket:

http://www.ts.fi/mielipiteet/kolumnit/2793178/Tiina+Lindfors+++Mita+helvettia+te+taalla+teette

HjärtaAmor vincit omnia - Kärleken övervinner allt. Hjärta

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.