Samhälle och politik

Många finlandssvenskar flyttar till Sverige

2016-09-14 13:17 #0 av: KPD

Under 2000-talet har sex procent av finlandssvenskarna flyttat till Sverige, uppger Hufvudstadsbladet.

https://www.hbl.fi/artikel/sex-procent-av-finlandssvenskarna-har-flyttat-till-sverige-under-2000-talet/

Värd för Finland ifokus, samt medarbetare på Buss & spårvagn ifokus och Tåg ifokus

Anmäl
2016-09-14 13:20 #1 av: Magi-cat

Undrar om det är en ökning eller minskning? Min bild är att finlandssvenskar "alltid" flyttat till Sverige för att kunna tala sitt språk. Men en del flyttar tillbaka igen efter några år.

(Kan ej läsa artikeln, det kanske finns någon statistik där.)

Hjärta "Mind melds... the last time I heard the words "my mind to your mind", I had a headache for two weeks."

Anmäl
2016-09-14 14:51 #2 av: Sundaychild

Hinner/orkar inte läsa artikeln just nu. Men hörde på radion imorse (Yles nyheter) att Sverige invaderas av finska studenter, framför allt läkarprogrammen är jättepopulära. En förklaring som gavs var att det inte behövs inträdesprov utan man kan söka på betyg, det kan man inte i Finland. läkarstuderandena hade ökat 100-falt (tror jag) sedan 2009.

Kanske lite off topic, och som jag förstod det gällde detta även finskspråkiga finnar, men har ju med flyttande att göra i alla fall. Ska se om jag hinner gräva fram artikeln senare ikväll.

HjärtaAmor vincit omnia - Kärleken övervinner allt. Hjärta

Anmäl
2016-09-14 15:03 #3 av: Magi-cat

Hittade artikeln på FB. Glad

Det har tydligen skett en klar ökning av till Sverige flyttande finlandssvenskar under de senaste två åren. Särskilt Helsingforsregionen sticker ut rejält då 14 000 ur åldersgruppen 15-25 år flyttade till Sverige förra året.

Orsaker som nämns är den sociala och kulturella närheten till Sverige, att motsvarande utbildning på svenska inte finns i Finland och att man vill pröva något nytt. Sverige känns ändå inte långt borta, det är som att flytta till Vasa, sade någon, fast lättare och flygbiljetterna är billiga...

Hjärta "Mind melds... the last time I heard the words "my mind to your mind", I had a headache for two weeks."

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.