Åland!

Mariehamnarna åker bil istället för att ta bussen

2016-06-06 23:19 #0 av: ElLobo

Bussåkandet i Mariehamn har minskat sedan juni 2013 då busstrafiken blev avgiftsbelagd.

http://www.nyan.ax/nyheter/mariehamnarna-aker-bil-istallet-for-att-ta-bussen/

Anmäl
2016-06-07 07:53 #1 av: Magi-cat

"Endast 4 procent uppger att de ofta väljer buss."

Det var ju illa...Undrar varför? Det står att busstrafiken blev avgiftsbelagd. Var den gratis innan? Var det då nedgången kom eller hade den minskat innan?

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2016-06-08 06:44 #2 av: KPD

Mitt intryck, när jag besökte Åland förra året, var att busstrafiken var outvecklad. Tidtabeller saknades på hållplatserns, och bussarna slutade gå tidigt. Det är alltid ett moment 22, när man utvecklar kollektivtrafik. Det är svårt att motivera satsningar, om få utnyttjar den, och svårt att locka fler, om trafikutbudet är dåligt.

Medarbetare på Finland ifokus, Buss & spårvagn ifokus och Tåg ifokus

Anmäl
2016-06-08 07:37 #3 av: Magi-cat

#2 Nu har jag aldrig åkt buss på Åland, men rent allmänt är det säkert som du säger.

Men det är inte bara på Åland det saknas tidtabeller vid busshållplatserna. Det gör det också i det län jag bor. Bussbolaget tog bort dem för något år sedan för att de skulle kunna göra ändringar i tidtabellerna utan att behöva byta tabellen vid hållplatsen. 
Man ska titta i mobilen....(Jag tycker det är fel. Alla som behöver åka buss har inte mobil eller dator.)

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2016-06-20 21:34 #4 av: KickiG

I Borgå har de inte heller tidtabeller vid hållplatserna. Bara några få, typ vid torget och sjukhuset och säkert några andra ställen ännu. Inte för att det har någon betydelse, de är mera riktgivande i vilket fall som helst. Bussarna kommer och går lite som de tycker, enligt min erfarenhet. :)

Men synd att busstrafiken inte utnyttjas mera, det finns rum för förbättring där i många städer.

Man behöver ingen tv när man har möss.

Medarbetare på Mus iFokus och Finland iFokus

Anmäl
2016-06-21 08:14 #5 av: KPD

#4 Även riktgivande tidtabeller är av intresse. Om bussarna går var 10:e minut kan jag förvänta mig en buss inom rimlig tid. Att bussen sedan kanske är några minuter försenad gör inte så mycket. Går bussarna var 30:e minut, kanske jag däremot inte vill vänta.

Kommer man litet utanför centrum kanske det går en buss i timmen. Det finns busslinjer som bara trafikeras morgon och kväll. Landsbygdslinjer kanske har trafik några gånger om dagen o.s.v. När hållplatstider saknas vänder sig bussbolaget endast till dem som fått information på annat sätt. Besökande och tillfälliga resenärer bryr man sig inte om.

Om tiderna på hållplatserna skulle vara exakta, toge resan längre tid, eftersom tiderna då skulle planeras så att bussarna väntade in tiden. Då är det bättre, att bussen kommer någon minut sent.

Medarbetare på Finland ifokus, Buss & spårvagn ifokus och Tåg ifokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.