Språk

"Inte ett ord om vård på svenska"

2016-06-01 07:04 #0 av: Magi-cat

En expertgrupp har gjort en utredning om valfrihet i social- och hälsovårdsreformen.

Tyvärr har de inte nämnt vård på svenska i sin rapport. Den enda gång språk nämns är med tanke på invandrare.

Men det finns ändå med i förslaget att patienten ska ha samma rätt till vård på svenska, både offentligt och privat. Men frågan är om det räcker.

"Frågan är om det här räcker i praktiken. Varken Anna-Maja Henriksson eller Corinna Tammenmaa anser att språklagen garanterar tillräcklig tillgång till vård på svenska. Båda vill att patientens rätt till vård på svenska och serviceproducentens skyldighet att erbjuda vård på svenska klart och tydligt skrivs ut i den nya hälsovårdslagen"

http://svenska.yle.fi/artikel/2016/06/01/inte-ett-ord-om-vard-pa-svenska

Hjärta "Mind melds... the last time I heard the words "my mind to your mind", I had a headache for two weeks."

Anmäl
2016-06-01 07:34 #1 av: starhawk

Enligt vad jag hört har vi laglig rätt att kräva att vårdpersonalen talar svenska med oss, inte så särskilt lätt numera då vården fånar sig med svengengelska uttryck i både det ena och det andra sammanhanget.

Värd för Cykel iFokus och Knivtillverkning  Läderslöjd och Snickeri iFokus

Anmäl
2016-06-01 09:07 #2 av: KickiG

Jag har privat arbetshälsovård, och det fungerar i de flesta fall på finska. En läkare har pratat svenska med mig, och receptionisterna och övrig personal pratar knagglig svenska eller finska. Mig spelar det inte så stor roll, i synnerhet inte om det bara handlar om vanlig influensa eller liknande.

De vet att jag har svenska som modersmål, det står inskrivet i mina uppgifter. Så fort de klickar upp mig borde de se att jag är svenskspråkig.

När jag hade hög feber, 39, 6 grader, var jag tvungen att be en läkare prata långsammare så jag hann förstå vad han sa. Det funkar lite långsammare i hjärnkontorets språkcentral vid sjukdom och extrem trötthet har jag märkt.

Men om det inte är ett krav att service ska ges på svenska, tror jag att det kommer att minska.

Man behöver ingen tv när man har möss.

Medarbetare på Mus iFokus och Finland iFokus

Anmäl
2016-06-01 13:32 #3 av: KPD

Hur är det med vård på finska i de nära nog enspråkigt svenska kommunerna? Även om de nu officiellt är tvåspråkiga, antar jag, att det inte är många finsktalande där. Talar de flesta finlandssvenskar tillräckligt bra finska för att använda den i tjänsten?

Värd för Finland ifokus, samt medarbetare på Buss & spårvagn ifokus och Tåg ifokus

Anmäl
2016-06-01 17:20 #4 av: Sundaychild

#3 Vet ej, men det är ett faktum att de flesta finlanssvenskar talar åtminstone behjälplig finska (t.o.m. min man som är något av det mest finlandssvenska du hittar), medan man tyvärr inte kan säga detsamma om de finskspråkiga.

HjärtaAmor vincit omnia - Kärleken övervinner allt. Hjärta

Anmäl
2016-06-08 09:06 #5 av: Magi-cat

Om man är inlagd på sjukhus och inte förstår vad personalen säger till en är svårt...Är man dessutom gammal, dement och sjuk blir det inte lättare...

 ”Vi har inga system för att garantera vård på svenska på vår avdelning”, medger en ung sköterska.

Det låter lite...kallt.

"Samma drakoniska logik går igen också på övrigt håll. I svenskbygderna i Borgå, Ekenäs och Jakobstad monteras regionsjukhusen ned av vår fennomanska regering. Vid Vasa centralsjukhus ska den fullskaliga jouren förflyttas till Seinäjoki, vilket är ett dråpslag för den svenska sjukvården. Det verkar inte bekymra regeringen som vill koncentrera den mest krävande sjuk- och specialistvården till städer där regeringspartierna har ett starkt inflytande.

Regeringens expertgrupp för valfrihet i sjukvården ”glömde” likaså bort rätten till vård på svenska i den slutrapport som släpptes i slutet av maj. Sakta men säkert urholkas vårt lands tvåspråkighet. Priset betalas av min mors generation som byggde upp välfärden i Finland."

https://www.hbl.fi/artikel/den-skora-livlinan/

(min markering i texten)

Hjärta "Mind melds... the last time I heard the words "my mind to your mind", I had a headache for two weeks."

Anmäl
2016-06-10 19:15 #6 av: Sundaychild

Det är fruktansvärt, vi borde stå på barrikaderna.

HjärtaAmor vincit omnia - Kärleken övervinner allt. Hjärta

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.