Finland, allmänt

Ilmajoki?

2016-03-15 20:09 #0 av: Shailina

Någon som bor i området eller närheten? Kan ni dela lite med er?

Anledningen för frågan är att jag och min sambo ser på möjligheterna att flytta dit om man skulle lyckas få jobb. Boende är typ lite enkelt att fixa med familj som äger boende där man kan använda, men jag vill gärna veta mer om området, folket, kulturen, vad jag kan vänta mig.. Killen är finsk så han vet ju vad han "går till" medan jag är norrmann av födsel, kommer bli aningen skillnad för min del.. 

“A single dream is more powerful than a thousand realities.” 
― J.R.R. Tolkien
http://www.fyllepenna.net

Anmäl
2016-03-16 09:11 #1 av: JazzBass

Om du är bra på finska, varför inte? Jag har aldrig varit där så jag kan inte så mycket om den regionen, men om jag var helt svenskspråkig så skulle jag nog inte flytta till en liten helfinsk ort utan snarare till nån av de mer svenskspråkiga orterna i Österbotten, kanske i första hand Vasa. Vasa är en tvåspråkig aktiv stad med relativt goda arbetsmöjligheter, rikt kultur- och föreningsliv med mera. Vill man studera finns det även goda möjligheter. Av Vasas dryga 50000 invånare är ungefär 10000 studeranden. Jag bor själv strax utanför Vasa, i Korsholm som i praktiken är Vasas omnejd, och är också inflyttad (från södra Finland). Först bodde jag tio år i Vasa, sen när jag fick barn flyttade vi till Korsholm. Har ett rikt socialt liv här och om jag hade mer egentid (mycket av det försvann när jag fick barn) skulle jag vara mycket mer engagerad i kulturlivet, som jag var tidigare. Två av mina syskon, båda musiker för övrigt, har också flyttat hit.

Om din sambo har släkt i Ilmajoki är det förstås nånting som talar för det alternativet, men annars så är det ju inte jättelångt mellan Vasa och Ilmajoki (ca en timme med bil), och jag tror att du som svensk skulle trivas bättre i Vasaregionen. Men det beror också lite på hur stort behov av sociala kontakter du har. Från Vasa går det ju även förbindelsebåtar till Umeå, så det är lätt att ta sig både till Sverige och Ilmajoki om man vill.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2016-03-16 11:01 #2 av: Shailina

även om jag har anor i Finland själv (farmors mors mor eller om det var en mor till i bilden, kom från Heinajärvi, gift med en kille från Kiiminki och bosatta i Oulu innan de flyttade till Norge) talar jag i nuläget inte finska själv, men håller på lära mig lite av ren nyfikenhet. Jag kan inte säga jag har svårt att få kontakt med folk eller är asocial, men jag känner jag numera tröttnar rätt snabbt på folk. Dock tror jag det har mer med mitt arbete i dagsläget än min personlighet.  Sen har man ju internet där man kan socialisera litegrann med. Jag är alltså inte redd om det inte direkt kryllar av folk runt mig, jag tål att vara ensam lite och få jobba lite för sociala biten, det skrämmer mig inte. Och som du säger är det inte långt till svensktalande regioner alls. 

Jag innbillar mig inte att finska språket är enkelt att lära sig, men att tvinga mig själv till finskspråklig område skulle ju omedelbart stimulera lärningsprocessen en aning snabbare än att bo i svensktalande områden. 

Det som talar för ilmajoki är ju just detta med enkelheten med att fixa boende, vilket alltid underlättar. Det blir ju en stressmoment mindre i anslutning till flytten då boendet bara är där och det endast är eventuella jobbet man får fixa innan. Sen kan man ju eventuellt fixa annat boende över tid, köpa eget hus eller hur man nu gör. 

jag blir glad att det är mycket kultur i området, körsångare och korpsmedlem genom 16 år så musik ligger mig nära hjärtat. 

Det lyder som Ilmajoki/vaasa och omnejden inte alls är dummaste plats i världen från det du säger, tackar så mycket för ditt svar!

“A single dream is more powerful than a thousand realities.” 
― J.R.R. Tolkien
http://www.fyllepenna.net

Anmäl
2016-03-16 13:43 #3 av: JazzBass

Som sagt så vet jag ingenting om Ilmajoki annat än det är ett väldigt finskt område. Körer finns det många av i Vasa med omnejd och musiklivet är väldigt aktivt här, men hur det är i Ilmajoki vet jag inte. Det relativt korta avståndet till trots känns dessa helt finskspråkiga orter i Seinäjokiregionen nästan som ett avlägset land för oss svenskspråkiga, och nåt kulturutbyte/samarbete mellan dessa regioner exsisterar nog inte tyvärr. Hur kulturlivet är där måste du nästan fråga nån som bor där. Seinäjoki är ju den närmaste lite större staden, så där kan det finnas en hel del aktiviteter.

Det är sant  att det blir ett bättre språkbad i Ilmajoki om man vill lära sig finska så snabbt som möjligt, men också Vasa är så pass finskt att man absolut har nytta av att kunna finska. Om man behöver det ofta eller inte beror nog mycket på arbetsplats och umgängeskretsar. 

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2016-03-20 16:38 #4 av: KPD

#3 Nu vet jag inte hur det är i Vasa, men språkbad i tvåspråkiga områden är jag generellt sett tveksam till. När jag en sommar studerade franska i Montreal, gick människor alltid över till engelska, när jag talade dålig franska.

En finlandssvensk talar rimligen svenska med den som uppenbart också kan svenska, och jag tror, att även finnar försöker. När jag utanför Åbo försökte tala finska, försökte många finnar tala svenska. Det var som att min vilja att försöka gjorde att de inte längre skämdes för sin dåliga svenska, vilket jag tror att många finnar gör; det handlar inte alltid om ovilja.

Värd för Finland ifokus, samt medarbetare på Buss & spårvagn ifokus och Tåg ifokus

Anmäl
2016-03-24 05:12 #5 av: Dioramabyggare

#3, #4: vad betyder "språkbad"?

Just Österbotten har jag velat fara till sedan flera år, "utforska" på cykel, men genom att jag bor i Bergslagen i Sverige blir det dyr resa till Österbotten. Jag är väldigt intresserad av att se gammla bruksbygder, gammla industribyggnader och gammla byggnader med järnvägsanknytning. Finns det mycket av sådant i Österbotten? Mycket av äldre bebyggelse i Vaasa?

Anmäl
2016-04-21 06:46 #6 av: justmepums

Ilmajoki är ett väldigt trevligt ställe. Men som sagt finskspråkig. Bor själv ca 40km ifrån. Sambons bror o familj bor där :)

Anmäl