Samhälle och politik

Islamfientlighet föder IS-krigare?

2015-12-16 09:32 #0 av: Magi-cat

Forskaren Karin Creutz har intervjuat anhöriga till 14 personer som radikaliserats och lämnat Finland för att ansluta sig till IS, samt en betydande del av de som åkt iväg.

Creutz ville ta reda på vilka mekanismer i samhället som ligger bakom radikaliseringen och hur man skulle kunna förhindra den utvecklingen.

"Alla intervjuade betonade det negativa samhällsklimatet och att omgivningen förhåller sig negativt till muslimer som en central orsak till radikaliseringen. IS-krigarnas och volontärernas släktingar i Finland hade erfarenheter av islamofobi och fördomar, de kände sig utanför och orättvist behandlade"

Många av de anhöriga tryckte på att samhällsklimatet försämrats den senaste tiden, att folk beter sig hotfullt, stirrar elakt och säger fula saker.

De som åkt iväg till IS har en brokig bakgrund av olika nationaliteter, olika skolbakgrund, olika religiös bakgrund. 

"De anhöriga upplever att kännedom om religion motverkar sannolikheten att radikaliseras."

http://hbl.fi/nyheter/2015-12-15/782478/islamfientligt-samhalle-foder-krigare

Hjärta "Mind melds... the last time I heard the words "my mind to your mind", I had a headache for two weeks."

Anmäl
2015-12-18 11:17 #1 av: KPD

Stärks inte de flesta av ett yttre tryck? I princip är det samma fenomen som SD:s tillväxt. Jag tror att många inte skulle ha tagit steget över dit, om de andra partierna samtalat med SD. Vi kan också se den oväntat snabba utvecklingen av Rysslands försvarsmakt sedan sanktioner infördes mot landet.

Personligen kommer jag alltid att förespråka att man bör ha relationer till och samtala också med dem vars åsikter man inte gillar.

Värd för Finland ifokus, samt medarbetare på Buss & spårvagn ifokus och Tåg ifokus

Anmäl
2015-12-18 18:00 #2 av: tarantass

#0: samma rön som från andra länder alltså. Tänk vad lika människor funkar…

#1: det där är en svår fråga. I huvudsak ja, sanktioner verkar cementera ett motstånd som inte redan har försvagade drivkrafter.

Å andra sidan kan man inte jämställa sådant som en världsreligion och ett parti med färska rötter i nazism och som fortfarande är rasistiskt och i antidemokratisk mening nationalistiskt och har ett stort inslag av flåbusar. Samtalar man med det senare på fel sätt riskerar man att normalisera sådant. Att samtala och att parlamentariskt samarbeta är också olika saker. Att försöka samtala med några som envist hävdar att ingen vill samtala med dem erbjuder också sina egna problem. (Jag har själv försökt, dock inte på någon "nivå".)

Vad vi nu har sett är å andra sidan en normalisering mot det sämsta. Mot att SD betraktas som ett parti bland andra, mot deras värderingar hos övriga partier (en utveckling som har pågått ända sedan Ny Demokratis tid), mot normalisering av en syn på islam som en grym och totalitär politisk ideologi (vilket indirekt understöds av vad mainstreammedia väljer ut att rapportera och ge bakgrunder om) och mot en sedan årtionden väl inarbetad praxis att från centralt håll inte göra ens de enklaste saker för att integrera dem som kommer hit så att de eller deras barn inte behöver söka desperata utvägar eller ha bondtur. Och mot cementerad nyliberalism förstås, så att folk med kristen bakgrund dras till sina syndabockspartier och driver folk med muslimsk bakgrund till deras.

Detta om Sverige, men det här är ju Finland i fokus. Vore intressant att få liknande rapporter därifrån. En liten glimt får man ju i reportaget. (Avlyssning av folk som inte har gjort något lär väl inte heller minska rekryteringen.)

Räkna inte med att lyckas diskutera något med någon som inte har upplevt det själv.

Eller med någon som tror att allt gott måste vinnas på någon annans bekostnad.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.