Annons:
Etikettersamhällepolitik
Läst 808 ggr
KPD
2014-06-23 15:54

Påvebesök i Helsingfors

H.H. Påven av Alexandria, Tawadros II är på besök i Finland. Igår ledde han en koptisk liturgi i Uspenskijkatedralen i Helsingfors. Senare firades där en ortodox liturgi.

På svenska används "ortodoxa" primärt om bysantinskt ortodoxa, medan armenier, kopter, etiopier och syrier, alltså de som inte ställde sig bakom formuleringarna vid konciliet i Chalcedon år 451, betecknas "orientaliska", även om ordet "ortodox" också ingår i dessa kyrkors namn.

Ordet "kopt" är etymologiskt samma som stavelsen "gypt" i Egypten. Kopterna är alltså Egyptens ursprungsbefolkning. Den koptiska kyrkomusiken går tillbaka till faraonsk tid. På långfredagen sjungs i koptiska kyrkor samma hymn som när en farao begravdes.

Det är således ledaren för en av de kyrkor, som sedan år 451 har utgjort en egen gren av kristenheten, som firade liturgi i Uspenskijkatedralen. Jag vet inte om det har hänt tidigare, att en orientalisk liturgi har firats där.

Information på finska finns här:

Koptien paavi vierailulle Helsinkiin juhannuksena

Ett kort inslag från liturgin finns här:

Ortodoksit Suomessa


Värd för Finland ifokus, medarbetare på Ryssland ifokus.

Annons:
[T-Johan]
2014-06-24 08:32
#1

Intressant läsning KPD. Intressant är också tidsangivelsen 451 vt. Alltså efter kyrkomötet i Nicaea på treenigheten och annat tillfördes kristenheten, och därmed raderar man ut Bibelns Guds namn; Jave, eller som vi säger på latin, Jehova.

KPD
2014-06-24 09:23
#2

#1 Det är en mycket intressant tid. Även om den kristna tron formulerades vid kyrkomötena i Nicaea år 325 och Konstantinopel år 381 kvarstod många frågor att ta ställning till. Under perioden 325 - 787 hölls sju koncilier, som avgjorde olika frågor.


Värd för Finland ifokus, medarbetare på Ryssland ifokus.

[JeanetteK]
2014-06-26 15:31
#3

Tack för intressant läsning.

Upp till toppen
Annons: