Bilder och videor

Akrobatiska barn

2014-06-13 19:03 #0 av: KickiG

Här är en video som väckt mycket debatt i Finland. Barnen är 1, 6, 7 och 10 år gamla.

Texten i slutet säger:

"Barn har ett naturligt behov av att klättra och göra tricks. Barns muskler och ben är flexibla, och det är inte farligt att falla ner från en stol. Då barnen klättrar utvecklas deras motorik och kontroll över den egna kroppen. Då barnet faller lär det sig att vara försiktigt och sina egna begränsningar. Olyckor händer som regel dem som har blivit hindrade i detta utvecklingsstadium. Hindra inte en ettåring från att klättra upp på en stol och falla ner"

Man behöver ingen tv när man har möss.

Medarbetare på Mus iFokus och Finland iFokus

Anmäl
2014-06-13 20:03 #1 av: T-Johan

Vem har inte klättrat i träd, dom inbjuder verkligen till diverse övningar. Hur många av oss har inte ramlat ner från samma träd? Ja ja vist det kompisen bröt armen. Men då blev han knuffad ner.
Hur många har inte klättrat upp för ett stuprör eller lycktatolpe? Det är en klassiker för oss storstadsbarn.

Men få är det nog som haft ett "klätter rum" som på videon.

Anmäl
2014-06-14 08:27 #2 av: Magi-cat

Bevare mig väl och länge! Förskräckt (Försöker svälja, hjärtat sitter i halsgropen.)

Är det en del av den där kändistrenden att barnen kan själva? Man ska låta dem upptäcka allt själva, inte leda, de är kompetenta och ska välja hela tiden? Bygga om huset som barnen vill ha det?

En reaktion på forna tiders auktoritära uppfostran när barnen skulle lära sig veta hut och lyda? Är inte sådant ändå passé för generationer sedan?

Föräldrar ska guida och lära barnen, skydda dem från faror de (genom kunskap och livsvisdom och en förhoppningsvis välutvecklad hjärna) lärt sig men som barnen inte kan känna till. Lära dem veckla ut sina vingar och färdigheter, javisst, men skydda dem där de inte kan förutse följderna.

Människors hjärna är förresten inte färdigutvecklad beträffande omdöme t.ex. förrän i 20-årsåldern enligt experterna. (aldrig, skulle jag vara benägen att påstå ibland)

Vad som stör mig allra mest är inte på något sätt att ungar alltid klättrat i träd (hmm..även undertecknad), det hör till, utan att det finns en uppsjö av knasbollar som står och filmar allt vad deras barn hittar på och sedan lägger ut det på Youtube för att själva på något sätt få uppmärksamhet! DET gör mig galen!

"Hindra inte en ettåring från att klättra upp på en stol och falla ner"

JO! Hindra inte ettåringen från att klättra upp, men stå kvar och hindra den från att trilla ner och slå sig! (Huvudskador på barn är inte ett dugg roligt eller glammigt.)

Barn lär sig inte bara av att slå sig, det måste vara en en helt avig slutsats.

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2014-06-14 08:41 #3 av: KickiG

#2 om jag förstått det rätt bor familjen i en nerlagd byskola, så barnens "klätterrum" är den gamla gymnastiksalen.

Sedan är jag personligen väldigt kluven till detta. Jag är uppvuxen med en väldigt överbeskyddande mamma i kombination med att jag själv är ganska försiktig. Jag har aldrig brutit en arm eller ett ben, jag har aldrig skrapat upp knäna mer än ett litet litet skrubbsår en gång. Men jag saknar det. Jag saknar som vuxen att ha testat på saker. Lite testade jag. När jag blev äldre fick jag cykla ensam ner till stranden, mamma sa att jag inte fick gå nära branta delen av berget och jag gick alltid dit. Jag fick inte klättra i träd hemma, så jag gick ut i skogen för att göra det. Skulle något ha hänt hade det inte funnits en människa inom hörhåll som hört att jag ropat på hjälp, och vet inte hur länge det hade tagit innan någon hittat mig. Klättrade även på vintern, det tar inte länge för en liten spinklig tjej att frysa ihjäl om det vill sig riktigt illa.

Jag (som inte har egna barn) är glad att dessa barn får testa på. Däremot bör man kanske ha lite gränser och tjockare madrasser på golvet.

Man behöver ingen tv när man har möss.

Medarbetare på Mus iFokus och Finland iFokus

Anmäl
2014-06-14 08:50 #4 av: Tapani

Verkar vara ganska naturligt om man tänker på att våra ursprungliga anor var trädklättrare - dvs. aporna. Och nog har vi kvar många av de generna. EN avgörande skillnad är att vi numer har betong-, sten- och asfaltunderlag att falla på - inte en madrass av löv och växter täckt yta. Ett trägolv med matta lindrar inte mycket.

Anmäl
2014-06-14 08:55 #5 av: Magi-cat

#3 Det finns alltid för- och nackdelar. 

Både testa på och tjocka madrasser kan jag hålla med om...Glad


Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2014-06-14 08:56 #6 av: T-Johan

Jo fet är så sant, Magi. Jag borde ha tillagt fet i mitt första inlägg, "detta gjorde vi när inte föräldrarna visste om det". Att ta sig upp på tak via stuprör fick vi inte för föräldrarna och vaktmästaren, lite bus-sträck alltså.

Barn ska vägledas, för vi är skapta sådana. Barn måste få veta var som är rätt o fel, farligt och ofarligt. Hur ska ett barn lära sig att visa kärleksfull omtanke om inte en förälder visar det mot sitt barn? En förälder som vägleder och skyddar sitt barn säger egentligen till barnet; "jag älskar dig". Barn behöver få känna sina föräldrars kärlek.

Men sen har vi alla ytterligheter åt olika håll. Och inte nog med det vi har också "sociala experiment", och "sociala profeter" som förslår olika varianter på barn vuxen relation. Men det gör dom för att få skapa sig ett eget namn, inte av omtanke till andras barn.

Anmäl
2014-06-14 09:00 #7 av: Magi-cat

#6 Jo, jag förstår. Glad Bus hör också till.

Håller med. Det är de där "sociala experimenten" på barnens bekostnad som jag blir vansinnig på...Och YT-klippen i tid och otid...mest otid...

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2014-06-14 09:09 #8 av: T-Johan

Upprörd blir jag med.

Det bästa "arvet" man kan ge sina barn är en kärleksfull o trygg uppväxt!

Anmäl
2014-06-14 09:19 #9 av: Magi-cat

#8 Så sant! Blomma

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2014-06-16 11:33 #10 av: [JeanetteK]


Jag har också blivit överbeskyddad och överbeskyddar nog (tyvärr) min son. Men nog har jag låtit honom klätta och flänga. Jag brukade säga när dom var i värsta klätteråldern att det var förbjudet att ramla ner. GladDet tyckte dom var roligt och sa till varandra "nej så där får du inte göra, du vet att det är förbjudet att ramla ner". Skämtar

Klart barn ska ha frihet men det måste ju finnas en tillgänglig vuxen när de lär sig.

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2014-06-18 19:32 #11 av: Thiah

Det där kanske är att ta i när det gäller fri rörlighet för barn. Jag hade t.ex. velat att den vuxna stod beredd bredvid eller åtminstone ha en rejäl matta under när de klättrar i taket. Sen är en golvstående stege, en garderob/hylla (fast den är fastsatt i väggen) ingen lämplig plats att klättra på. De där ribbstolarna däremot är ju super kul att ha hemma. 


De barn jag har på dagis får väldigt stor rörelsefrihet gentemot deras kapacitet. Har en unge som redan innan hen fyllde år var kroppsligt medveten och duktig. Hen fick klättra väldigt mycket utan att jag oroade mig (Hens föräldrar tillät samma saker). Jag själv bröt nyckelbenet när jag föll ner från soffan som 2 åring men har annars aldrig skadat mig allvarligt trots fall och sår. Jag vet att min son kommer få yra runt ganska mycket. 

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Sajtvärd på Gravid.ifokus.se

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.