Historia

Finsk Paganism

2014-02-15 20:06 #0 av: [Mhm]

.../finsk mytologi är väldigt fascinerande! Då jag själv är en relativt spirituell pagan-inriktad människa, som lägger en del vikt vid förfäder, kände jag mig lite tvungen att re-searcha på den andra sidan av min härkomst och blev glatt överraskad över hur mycket som faktiskt fanns att finnas.

Jag skäms lite över att erkänna att jag inte visste alls mycket om dess existens förrän nyligen. Då jag har en moder som är en typisk urfinne född uppe i Sonkajärvi - där jag förövrigt spenderade många vackra barndomssomrar, ligger för alltid nära hjärtat - som också har uppfostrat mig i en sann finsk fruntimmer-anda tycker jag att det märkligt att jag inte hört om detta förut. Min mamma är en kvinna som envist pratat savvoo-finska med till sina barn och alltid med ett varnande pekfinger uppe som en ständig påminnelse om att "sträcka på ryggen, ha huvudet högt och hakan höjd." Och att för guds skull aldrigaldrigaldrig glömma SisuBlinkar

Vad vet ni om finsk mytologi? Mycket av ord, fraser osv som mina finska släktingar ofta använt får en helt annan innebörd nu när jag börjat reflektera lite mer, då jag märkt att mycket kan spåras tillbaka till just den gamla finska mytologin/paganismen. Men å i andra sidan så är min släkt bosatt i en väldigt djup, "osvensk" del av Finland. Det kanske skiljer sig från plats till plats?

Anmäl
2014-02-15 20:10 #1 av: Magi-cat

Tack för ett mycket intressant trådämne! Tummen upp

Hoppas det kommer många svar!

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2014-02-15 20:14 #2 av: [Mhm]

Nu är Wikipedia kanske inte det ultimata, men det är rätt så bra upplagt i det här fallet;

http://en.wikipedia.org/wiki/Finnish_mythology

http://en.wikipedia.org/wiki/Finnish_paganism


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.