Kultur; musik, film, konst

Musik för dementa

2014-02-13 15:05 #0 av: Magi-cat

Krista Pyykönen har tilldelats ett pris för sitt masterarbete på Kungl. Musikhögskolan 2013.
Krista blev intresserad av relationen demens - musik när hennes egen mormor blev dement. Hon lade märke till att mormodern verkade komma ihåg händelser från sin livshistoria genom sånger och dikter.

Detta blev utgångspunkten för hennes fina masterarbete, "Many stories, many memories", där hon undersökt metoder för att stimulera finskspråkiga personer med demens att förbättra minne och upplevelser genom musiken. Hon knöt samman musiken med det finska nationaleposet Kalevala.

Metoden gav fina resultat. Deltagarna fick förbättringar i motorik, kreativitet, uttryck, social interaktion och självkänsla.

Källa:
Musikant; 2014:1

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2014-02-13 15:30 #1 av: KickiG

Sådan här forskning är väldigt intressant! Såg för ganska länge sedan bifogade klipp på youtube, och nu figurerar det igen åtminstone på Facebook. Det amerikanska programmet Doctors hade ett inslag om det också på tv, såg tyvärr inte hela. Men det visade på hur väldigt många olika delar av hjärnan som påverkas av musik, så även om en del är skadad så aktiveras många andra. 

Man behöver ingen tv när man har möss.

Medarbetare på Mus iFokus och Finland iFokus

Anmäl
2014-02-14 10:12 #2 av: Magi-cat

#1 Det är helt underbart! Lyssnar på musik Hjärta


Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.