Humor

Bli mer som "skandinaver"! :-)

2013-10-20 12:26 #0 av: Magi-cat

24 sätt som omvärlden kan se på skandinaver på ett positivt sätt...Skrattar

Här finns joulupukki med, midsommaren, de nyfödda barnens start-kit, den prisade skolan, de höga skatterna, saunan och glesbygden och mycket mer att vara glad - och lite stolt över.....(med glimten i ögat)

http://www.buzzfeed.com/tabathaleggett/lessons-the-uk-should-learn-from-scandinavia

Hjärta ""Myths address the fundamental enigmas of our existence and help us try to make sense of our lives..."

Anmäl
2013-10-20 12:55 #1 av: [Memento Mori]

Inte för att vara "den där personen" men är verkligen Finland med i Skandinavien? Tyst

Själv så får jag lov att läsa det med väldigt mycket glimt i ögat. Tycker det är mest generaliserat och fördomsfullt. Dessutom så måste jag helt klart spendera mer tid utomhus så man kanske får turen att se en av de vilda huskies som vi tydligen har. Skämtar


Anmäl
2013-10-20 14:07 #2 av: Magi-cat

Näe Finland är inte ens med i Skandinavien :-S
Men joulupukki finns det! :-D

Hjärta ""Myths address the fundamental enigmas of our existence and help us try to make sense of our lives..."

Anmäl
2013-10-20 14:18 #3 av: [Memento Mori]

#2 Mm. Störde mig lite på det. Tycker det var mycket på listan som kom från Finland för att bli mer Skandinavisk. Skrattar Som "startkiket" åt mammor, "sluta leva så nära varandra", skolan och Salmiakki. 

Anmäl
2013-10-21 21:34 #4 av: Bjornen

Man brukar använda uttrycken Fennoskandia för att få med Finland. Då brukar även Kolahalvön och ryska Karelen inräknas. Ett vanligt begrepp inom botaniken.

Anmäl
2013-10-22 18:01 #5 av: Tapani

Norden  http://sv.wikipedia.org/wiki/ Norden har varit och är ett begrepp som omfattat de skandinaviska länderna inklusive Danmarks besittningar (Grönland och Färöarna), Island, Åland och Finland.  Det Fennoskandia som #4 nämner är nog mera i första hand är ett geografisk begrepp grundat på gemensam bergartsstruktur och botanik för det vi också kan kalla Nordkalotten. Begreppet har i några sammanhang använts även som ett politiskt begrepp för att inräkna Finland till Skandinavien, men jag har inte hittat den förklaringen i senare litteratur.

Visst finns kulturella fina inslag från Finland, som borde kunna få större spridning, men sådan inslag kan man hitta även från de andra nordiska länderna. Och skulle inte det samtidig betyda att just intressanta kulturella skillnader tappar sin särart? Låt Joulupukki hålla till Rovaniemi, Mustamakkara i Tammerfors och Kalakukko i Kuopio.  Av senare tiders debatter har jag förstått, att det i Finland finns höga, kanske också starka röster att fjärma Finland från allt som har med Sverige och svenska språket att göra - ganska långt ifrån tankar om ett Skandinavien.

Anmäl
2013-10-22 18:12 #6 av: Magi-cat


#4, 5 Tack för era synpunkter Björnen och Tapani! Mycket lärorikt!

 

 

När jag var på bokmässan i Göteborg för ett tag sedan, fanns också de nordiska länderna representerade på olika sätt. Bl.a. var det en förening (minns inte namnet just nu) som främjar kontakerna mellan Finland och Sverige och mellan svenska och finska språken, både i och mellan länerna.
Jag frågade lite om det aktuella läget, och den här personen svarade, glädjande nog, att det inte alls var så illa som det låter ibland. De som väsnas mest hörs också mest i media, men de är inte nödvändigtvis representativa. Det finns också motsatta tendenser - till mer gränsöverskridande.

Hjärta ""Myths address the fundamental enigmas of our existence and help us try to make sense of our lives..."

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.