Historia

"Namn" på finsk mytologi?

2013-09-12 08:14 #0 av: [Memento Mori]

Det här är kanske en lite halvdum fråga och jag vet inte riktigt hur jag ska ställa den men den Finska mytologin (kalevala, Väinämöinen, osv) har den något "religiöst namn" som exempelvis asatron, asatroende, och i såna fall vad är det? Funderar   

Anmäl
2013-09-12 16:29 #1 av: Magi-cat


Bra fråga!

Kalevala i sig är ju en skriven historia, men den bygger på något mycket äldre, men som du undrar, vad.....

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2013-09-12 19:37 #2 av: [Memento Mori]

#1 Precis. Tron/religionen bakom Kalevala måste väl heta något. Funderar

Anmäl
2013-09-12 19:39 #3 av: Magi-cat

Hoppas någon vet!Glad

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2013-09-14 07:20 #4 av: Bjornen

Det är ju en typ av naturreligion som bör räknas in i schamanism (anses ha sitt äldsta kända ursprung i Kizil-Koba i södra Ukraina). Alla naturreligioner har haft skapelseberättelser för att förklara skapelsen. Olika skapelseberättelser är egentligen ingen religion, men men många religioner har även tagit sig an en skapelseberättelse för att förstärka sin religion.

Anmäl
2013-09-14 07:59 #5 av: Magi-cat

Hoppades på att du skulle svara, Björnen! Tummen upp

Det låter trevligt med naturreligion.

Såg ett TV-program en gång där man letade finskans rötter utan att finna dem. Men man hamnade bland nordamerikanska indianer och sedan hela varvet runt. Naturreligionerna har likheter...

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2013-09-14 11:12 #6 av: Bjornen

Både finska språket och kulturen har sitt ursprung i eller omkring Kaukasus. Olika inflytanden från öster och nomadfolk bland annat skyterna (endast ett fåtal ord från deras språk finns bevarade i grekiska uppteckningar omkring 500 f. Kr.) och även andra mongolfolk har sedan påverkat både språk och kultur. Flera språk i Ryssland t.ex. votiska och omkring Uralbergen har mycket stora likheter med finskan. 

Många finnar följde med till Delaware och många av dem hade dömts till dödsstraff för olaglig svedjande i bland annat Värmland. Vissa av dem kom mycket bra överens med nordamerikanska indianer.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.