Naturen, växter och djur

Ängsklockans utbredning

2013-06-19 08:22 #0 av: Bjornen

Hur är ängsklockans utbredning nu och historiskt? Linne beskriver den växande i Finland och runt Falun. Ingen ursprunglig art ens i Finland utan införd från Ryssland sannolikt under medeltiden med ryskt rågutsäde.

Anmäl
2013-06-19 09:04 #1 av: Magi-cat

Tack för förslaget, Björnen, om en kategori om växter och djur. Jag gjorde en sådan och flyttade din tråd dit.Glad

Intressant om ängsklockan! Den kom med rågutsäde alltså. 

Vill du beskriva mer om den?

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2013-06-19 19:12 #2 av: Bjornen

Dalarnas landskaps blomma och är ovanlig i hela Sverige utom just i Dalarna där den är mycket vanlig och den allra vanligaste blåklockearterna. Även strax utanför gränserna är ängsklockan vanlig.

Anmäl
2013-06-20 00:37 #3 av: ALPHIRA

Bor i södra Dalarna och har massor av vilt växande ängsklockor på tomten. -Men blåklockan då? Blev lite förvirrad nu...har trott att blåklockan är Dalarnas landskapsblomma men du Björnen vet säkert bättre.

Anmäl
2013-06-20 00:42 #4 av: ALPHIRA

Vände mig till Wikipedia och där står det att ängsklockan är TILLSAMANS med blåklockan Dalarnas landskapsblomma!

Anmäl
2013-06-20 06:30 #5 av: Bjornen

Det föreligger olika åsikter om vilken som är Dalarnas landskapsblomma. Den enda blåklocksart som är typiskt för Dalarna är ängsklockan och det sedan tidigt 1700-tal och särskilt det typiska lindbruket. Lindbruket uppkommer eftersom man behövde så stor mängd hö för alla transporter till och från Falun och gruvan. Jag hävdar självklart att det är ängsklockan eller möjligen en bukett med ängsklocka, stor blåklocka, liten blåklocka, hässleklocka, knölklocka, toppklocka och möjligen skogsklocka. Två andra arter som är mera typiskt för Dalarna är stor blåklocka (typisk småbruksblomma på slogbackar) och vitblommande hässleklocka (särskilt runt Siljan). Anledningen till osäkerheten är att när "lärt" folk och allmogen missuppfattar varandra. Allmogen har kallat alla arter av blåklockor för blåklocka och man kallade även ängsklockan för blåklocka. Det tolkade de lärda som liten blåklocka. En artikel om landskapsblomman i Dalarnas hembygdsförbunds årsbok för några år sedan utökade förvirringen, när författaren hävdade att liten blåklocka var landskapsblomma, men bilderna visade både liten och stor blåklocka. Den som är mera intresserad vill jag rekommendera ett avsnitt i min bok om Daniel Westlings anor från Svartnäs (=Prins Daniel).

Anmäl
2013-06-20 10:09 #6 av: ALPHIRA

Inte undra att jag varit förvirrad.

Tack för förklaringen, Björn. Blev av lite med allmoge-stämpeln.

Och vad säger du!! Har du skrivit en bok om våran nya prins!! (Jag är inbiten rojalist.) Men om jag ska läsa din bok, då är det för prinsens skull. inte för blåklockans.

Vad är det för andra böcker du skrivit?

Anmäl
2013-06-20 10:44 #7 av: Magi-cat


Bjornen kan gärna göra en tråd om sina böcker, de som ligger som sajtens intresseområde.Cool

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2013-06-21 07:40 #8 av: Farwuq

Jag som sitter inne i sta'n, får leta efter virtuella blommor på nätet.

http://linnaeus.nrm.se/flora/welcome.html

Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi & Psykologi iFokus.
Medarb. Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.