Samhälle och politik

Finskt motstånd mot plankorsningar

2013-05-03 12:24 #0 av: ElLobo

På flera håll i Finland höjs det röster för avskaffande av järnvägskorsningar på samma plan. Invånarna i finländska Kyrkslätt kräver istället tunnlar eller planskilda korsningar.  Än så länge avvisas begäran av myndigheterna trots att flera liknande järnvägsprojekt är på agendan. De som bor omkring plankorsningar önskar dock bättre trafiksäkerhet som ändå inte bör göra livet surt för bilisterna

Länk: Finskt motstånd mot plankorsningar

Anmäl
2013-05-04 11:03 #1 av: Bjornen

Att avskaffa korsningar mellan väg och järnväg är en omöjlighet. På större vägar kan det vara ekonomiskt motiverat, som räddar liv.  Sannolikt finns det ett antal tusen övergångar som aldrig kan byggas om. Skulle det genomföras skulle all landsbygd avfolkas. Ingen vill väl åka omvägar på flera mil för att åka korta sträckor.  

Anmäl
2013-05-04 11:12 #2 av: ElLobo

Det är väl tänkt att plankorsningar ska försöka byggas bort, så att de blir planskilda istället. Då är det ju ingen korsande trafik, och inga omvägar. Men det kommer ju att kosta stora pengar ...

Anmäl
2013-05-04 15:29 #3 av: Bjornen

Många järnvägskorsningar är enskilda eller mindre vägar. Det är helt omrimligt att bygga om dem och då skulle de stängas, vilket kan medföra omvägar på många mil istället för kanske några hundra meter. Det skulle bli en stor landsbygdsdöd.

Ganska orimligt att bygga planskilda korsningar för någon miljon, när det är en korsande väg med ett fåtal bilar som passerar varje dag eller kanske en bil i veckan.

Anmäl
2013-05-04 16:24 #4 av: ElLobo

Ja, det kostar stora pengar, men å andra sidan kostar olyckorna stora pengar för samhället. Det är därför Trafikverket bygger om fler och fler plankorsningar, även på mindre vägar. Och precis som du skriver, stänger en del överfarter.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.