2013-04-26 18:27 #0 av: Magi-cat

Inte mindre än 15 % av befolkningen beräknas vara laktosintolerant i Finland! (3-5 % i Sverige, betydligt högre andel i Afrika och Asien) Laktosintolerant blir man när man inte tål mjölksockret i maten.

Andelen glutenintoleranta i Sverige har stigit på senare år; senaste (?) siffran är en procent av befolkningen, i Finland ca 2 procent.

Finland är också långt framme i livsmedelsforskningen. Det var en finländsk forskare som kom fram till att glutenintoleranta tål ett av de fyra sädesslagen, nämligen havre.

om glutenintolerans:

http://www.gastrolab.net/kscehis.htm

http://www.vasabladet.fi/Story/?linkID=105059&highlight=gluten

om laktosintolerans:

http://www.internetmedicin.se/dyn_main.asp?page=3117

Man kan fråga sig om det är bättre diagnosverktyg som gör att Finland enligt statistiken har högre andel intoleranta än Sverige eller om det är den högre andelen som fått en mer omfattande forskning till följd.

I alla fall är min erfarenhet (som iofs inte har någon födoämnesöverkänslighet själv) att det är lätt att hitta produkter i hyllorna för de som är överkänsliga, produkterna är bra märkta och det är nästan hopplöst att få tag i något som innehåller full mängd laktos! :-)

Även på restauranger och vägkrogar brukar maträtterna vara bra uppmärkta med vilka som innehåller gluten och laktos. (Bra även för alla lchf-are och andra som vill äta hälsosamt!)

En egen mellan-tummen-och-pekfingret-analys är att personal i butiker och på restauranger är rätt så insatt i de här frågorna.