Etiketthistoria
Läst 473 ggr
Magi-cat
2019-11-30, 08:08

Finska vinterkrigets början - 80 år sedan

Dagens datum, 30 november, är årsdagen för finska vinterkrigets utbrott. I år är det 80 år sedan.

Finland och Sovjetunionen hade en nonaggressionspakt och förhållandet länderna emellan var tämligen normalt men inte  hjärtligt.
Kriget bröt ut efter provokationen i Mainila 26 november då Finland beskylldes för att ha angripit en rysk postering. (Detta visade sig vara falskt, men gav en anledning till angrepp.)

1 december inrättade Sovjetunionen en quislingregering i Terijoki.

Vintern var en av de kallaste som uppmätts och temperaturen höll sig mellan -20 och ända ner till -40.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Vinterkriget

Ännu finns det människor som kan berätta och det är viktigt att lyssna!

"Tidigt på morgonen den 30 november 1939 anföll Sovjetunionen Finland. Röda armén öppnade eld på Karelska näset och senare på eftermiddagen bombarderades Helsingfors och femton andra orter i Finland. Vinterkriget hade börjat.

I Ingarskila by i Ingå gick nioåriga Carl-Johan Fagerström nervöst omkring. Det var ändå inte bomberna har var rädd för, utan sin lärarinna.

Han hade fått en stor roll i skolans teaterpjäs men hade inte övat tillräckligt på sina repliker. När lärarinnans syster kom för att hämta mjölk från Fagerströms kom hon samtidigt med stora nyheter.

– Det har blivit krig, ryssarna har anfallit och ni kan inte öva teaterpjäsen i dag, sa hon. Och jag blev så lycklig och lättad för att inte behöva uppleva känslan att inte kunna min roll, säger Fagerström."

https://svenska.yle.fi/artikel/2019/11/30/vinterkriget-brot-ut-for-80-ar-sedan-carl-johan-fagerstrom-var-nio-vi-steg-upp-pa

Peace
Magi-cat
2019-12-01, 18:16
#1

Vad synd att det här är betalartikel!

En modig 98-åring berättar!

https://www.hbl.fi/artikel/krigslottan-svea-roering-jag-kan-fortfarande-hora-ljuden-fran-bombplanen/

Peace
LBB
LBB 
2019-12-04, 10:57
#3

Som vanligt är förspelet viktigt. Hitler och Stalin delade upp östra Europa sins emellan. (Molotov–Ribbentrop-pakten) Den utgjorde grundförutsättningen för de båda socialistiska staternas agerande. Tysklands angrepp på Polen, där Ryssland travade med ngr veckor senare och Rysslands misslyckade försök att ockupera Finland.

Händelserna i Finland resulterade senare i det Tyska angreppet mot Ryssland. Då man efter att ha sett hur bedrövlig röda armen var i Finland, blivit övertygade om att man kunde krossa dem på ngr månader.

Finland hade, liksom Sverige nära och täta kontakter med Tyskland sedan tidigare. Både ekonomiska och kulturella. Varför det var naturligt för Finland att ta emot erbjudande om hjälp (under bordet) Från tyskland och efter Tysklands angrepp mot Moskva såg man en möjlighet att återta de delar av Finland som Ryssarna stulit.

Magi-cat
2019-12-04, 11:20
#4

#3  "de båda socialistiska staternas agerande"

På tal om att förvrängd historieskrivning.

Peace
LBB
LBB 
2019-12-04, 15:25
#5

#4

CCCP betyder översatt Socialistiska rådsrepublikernas union = alltså stämmer epitetet, "socialistisk stat"

NSDAP = Nationalsocialistische Arbeiterpartei Deutschlands. Och eftersom (ordagrant) Hitler is Deutschland und Deutschland is Hitler Som Hess beskrev det. Så är det väl knappast en förvrängd historiebeskrivning.

Min gamle historielärare beskrev det rätt träffande så här.  I Moskva styrde international socialismen och i Berlin var det nationalsocialismen.

Kollar man sedan moskvasocialisternas vurm för parader, marscher och fladdrande röda fanor så ser man likheten med Berlinsocialisternas..både de före 1945 och dem efter 1945 - 1989  ;)

Om man sedan är medveten om att grupperingar (som senare skulle leda SS;s dödsläger) for till Ryssland på studiebesök (Gulag)  så inser man lättare släktskapet. Men om det nu är en förvrängning, då kanske du kan peka på felaktigheterna i mina påståenden 😎 

Jag förstår att dagens socialister inte vill kännas av dessa lik både de i garderoben ock beklagligt nog de miljontals verkliga . så förstår jag din inställning.

PS vad det gäller Hitlers missbedömning av röda armen, så har väl finska försvarsmakten en intressant inspelning av, då Hitler var i Finland och gratulerade Marsken på hans födelsedag. https://youtu.be/TrZNMPRhrT8

Upp till toppen