Etikettervetenskapforskninguppfinningar
Läst 1323 ggr
Magi-cat
2014-01-27, 09:01

Glad av ljus i örat?

Ett finskt företag, Valkee, saluför sin uppfinning ljuslurar i örat!

Tanken är att hela hjärnan (inte bara ögonen) är ljuskänslig. Ljusterapi används mot säsongsdepressioner. Ljuslurarna är ett alternativ tänkta att plugga i öronen tolv minuter varje dag för att dämpa (säsongsbunden) nedstämdhet och depression.

Efter fyra veckors användning av ljuslurarna mår man mycket bättre uppger tillverkaren.

"– Det verkar ligga något i vad de gör, men det är inte på något sätt etablerat och kräver fler vetenskapliga resultat, säger Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare vid Karolinska Institutet."

En ny studie visar att lurarna har effekt utöver placebo, men studien är (ännu) inte publicerad.

http://www.nyteknik.se/nyheter/innovation/forskning_utveckling/article3793152.ece

Vad tror ni? Fungerar ljus i örat?

Jag tror tills vidare att det kan ligga en del i det. Tallkottkörteln som reglerar melatonin (sömnhormon) reagerar på ljus. Tillverkaren hänvisar till att opsiner finns i hela hjärnan och kan påverkas via det tunna skallbenet i örat.

Den scweiziska studien visar att melatonin inte påverkas av metoden, men tillverkaren invänder att inte bara melatonin är involverat i humör och dygnsrytm

Hur som helst: gå ut i solen så snart man får tillfälle är bra! ☀️🙂

Peace
[
2014-01-27, 09:38
#1

Tänk vad dom kommer på.. Ja, varför inte. Det kanske funkar? Gör det det så är det ju jättebra, allt som gör att folk mår bättre. Som Magi-cat säger - se till att gå ut i dagsljus så här års är mycket nyttigt.

Upp till toppen