2013-05-03 15:21 #0 av: ElLobo

En grupp finländska ingenjörer har utvecklat FlyNano - ett litet ensitsigt sjöflygplan som kan sväva genom luften och landa på vattendrag och sjöar.

FlyNano är ett litet sjöflygplan som ursprungligen var tänkt att drivas med en tvåtakts bensinmotor, men tack vare nya framsteg med elmotorer och litiumjonbatterier är planet nu helt eldrivet.

FlyNano är förvånansvärt kompakt. Spännvidden är bara fem meter, och dess kolfiberchassi väger mindre än 70 kg. Planets maximala startvikt är 200 kg.

FlyNano:s officiella hemsida säger att det FlyNano har ett hastighetsområde på 70-140 km/h och en marschhöjd av 3 km (9800 fot). Räckvidden är beräknad till 70 km men det nuvarande batteriet begränsar flygtiden till en halvtimme, något som man arbetar för att förbättra.

Planet flög första gången den 11 juni förra året och visades upp på mässan AERO-Expo i Friedrichshafen, där det lanserades som ett fritidsfordon. 

Testprogrammet är nu i full gång, och de första (och redan sålda) 35 planen beräknas levereras i slutet av 2013. Pris (inklusive transportvagn) är USD 40 000, och certifikat krävs naturligtvis.

LänkFlyNano

Flynano