Annons:
Etikettermatdryckartikel
Läst 7553 ggr
[MittNamn.]
2013-02-08 17:52

Mat i Finland

Har vi faktiskt i Finland olika maträtter för vilken årstid det är eller är det bara en myt, här får du reda på sanningen.

Finsk mat kännetecknas av de fyra årstiderna och de råvaror som finns just då. Våra specialiteter förknippas också med speciella högtider. Generellt sett äter vi mycket frys- och snabbmat som värms upp i mikrovågsugnar, men på veckosluten satsar vi på våra favoriter: köttbullar, ugnslax, makaronilåda och köttfärssås. Norra Karelen är känt för sitt ugnskött, karelsk stek, en blandning av tärnat nöt- och griskött samt rotsaker.
Under midsommaren äter man säsongens första potatisknölar och de kallas för nypotatis. De äts som sådana med sillfileér i olika såser och med dill och smör. Efter det mognar den ena örten och grönsaken efter den andra i trädgården och skördetiden kulmineras i augusti, när frukt och bär (främst blåbär, vilthallon, lingon och hjortron) mognar och skogen erbjuder svamp. De första kantarellerna steks med smör redan i juli och med lök och grädde bildar de en utmärkt sås till nypotatisen. I oktober är det jakttid och då görs en hel del rätter med viltkött av älg, hjort eller fågel. Under julen äter nästan alla finländare skinka eller kalkon tillsammans med morots-, kålrots- och potatislåda. Man kan fiska under hela året och vissa fiskar äts faktiskt främst på vintern, till exempel lake, som fångas från isvak.
Det mest exotiska som turister vill smaka på i Finland är troligen renkött. Själv rekommenderar jag renfilé men i restauranger är det lättare att få tag på renskav, som är stekta köttflisor och serveras med potatismos och lingonröra. De som vill överträffa sina fördomar äter under påsken en tallrik med något som liknar kodynga, men heter memma och är en blandning av söt malt och rågmjöl. Även svartkorv kan se konstigt ut men i praktiken är det grisblod och korngryn. Även risgryn används vid matlagning: till gröt vid jultider eller som fyllning i karelska piroger.  
Redan tidigare har jag skrivit om sommarstugans och bastuns betydelse för finländaren. Efter bastun och ett bad i sjön vid stugan smakar det med grillad korv och öl. Korven är dock nästan alltid mjölkorv och innehåller inte helkött som i resten av Europa. Ibland ersätts ölen med något som kallas för mjöd och är en sötare alkoholfri variant. Om det går lätt att fiska i sjön, blir den godast och saftigast om man röker den själv strax efter fångsten.  

==========================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================================

Sofia ''MittNamn.''

(bild från Publicdomainpictures.net/M-c

Annons:
grDalMas
2013-05-04 23:16
#1

Du glömde maträtten kalakoko väldigt speciell och drycken sima här kommer receptet på sima.

I Finland gör man Sima och munkar till första maj. Detta är porlande dryck till varma sommardagar och förr i tiden vi hade det till som dryck när man arbetade ute på åker, (män drack mest hemmagjort svagdricka men också sima).
Sima innehåller ingen alkohol och är helt annat än mjöd, som dem gjorde i norden på Vikingatiden. Översättning att sima är mjöd på svenska är missvisande.
Detta är ett dryck också för barn.

Sima:

8 liter vatten
500 g farinsocker
500 g strösocker
2 stora appelsiner
2 stora citron
2 ärtstora bitar färsk jäst

Gör så här:
Tvätta citroner och appelsiner med hett vatten och rotborste. Skala citrosfrukter med potatisskalare och häll skalet till ren 10 l hink eller kastrull, (inget av det vita får komma med och ej kärnor heller ) tillsätt citron- och appelsinsaft och sockret. Det går också bra att bara skiva citrusfrukter, utan den vita, eller både skiva och pressa en del av frukten. 
Koka 4 liter vatten och häll den också till hink. Rör till så att socker smälter. Tillsätt resten av 4 l vatten.
Rör jäst till en liten del rumsvarmt saft och blanda till hinken. ( Allt ska vara rumsvarmt) Låt drickan jäsa en dygn under locket eller handuk.

Nästa dag:
Häll sima f ö r s i k t i g t till en annan hink så att så mycket som möjligt av jästen reduceras redan i detta skede bort, den har sjunkit på botten. Akta så att ingen jäst kommer med. Kasta bort grumlig bottensats.
Sila sedan försiktigt drickan från skal och fruktkött, till riktigt rena flaskor som har i botten 1 tsk socker och några russin (3-5). Stäng med korkar och låt sima stå i svalt (kylskåp eller källare) ca. en vecka, gärna två. Man behöver tålamod att göra sima.
Korkar kan vara i början lite löst stängda för att hindra dem att explodera. För jästen arbetar fortvarande för att göra sima klar från jästrester.
Siman är klar när russin stannar kvar på ytan och ej åker mera upp och ner. Det har bildats härliga luftbubblor och är härligt friskt och läskande. Skaka inte flaskan.
Oöpnat flaska håller flera månader i kylskåp. 
Serveras kallt.

Magi-cat
2013-05-05 08:13
#2

Tack för recept, DalMas! 🙂

Håller med om att sima (mjöd) är gott!


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
2013-12-12 12:06
#3

Lånar en länk från Matlust iFokus med en hel del finsk mat. :-) http://matlust.ifokus.se/discussions/4d713ca1b9cb462221053d49-det-finska-koket


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Upp till toppen
Annons: