Fem maträtter du måste smaka i Finland
(Eller - det beror på tycke och smak förstås…)
"Here are 5 dishes you need to taste when visiting Finland."
1. Karelska piroger med fyllning av risgröt
2. Rökt sik
3. Sauterat renkött (eller vad det nu är)
4. Rieskabröd
5. Brödost (eller bondost)
https://www.gofinland.fi/blog/5-dishes-you-need-to-taste-when-visiting-finland/
Mina favoriter är pirogerna och framför allt bondosten, den är gudomligt god….
Men vad det där med renköttet….?
"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen
#1 Tror den liknar kaffeost men den här osten är inte rökt utan "stekt" . Så god…lite "gnisslig" när man äter den…traditionellt med hjortron, fast det behövs egentligen inget till….
"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen
Karelska piroger - helst med äggsmör - är en av mina favoriter.
Värd för Finland ifokus, medarbetare på Ryssland ifokus.
#3 Mmmm…och så praktiskt som mellanmål, frukost, till kvällsteet eller när som helst…
Lingonsylt till är min favorit….
"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen
# 3 vad är äggsmör? Om det är något annat än det låter som ägg å smör 😃
nå men va säj' du? Tå måst' ja smak n' kaffeost'n….😃
"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen
#8 men ja e ju som vegetarian ja', så he bli' int nå' hjärta här int' 😃
(tror jag är inne på västerbottniska ädla tungomål nu.)
Men filkoppar finns inte i Sverige vad jag vet. (Härligt god fil med ett gräddlager ovanpå) Och långfil som är så vanligt i Norrbotten är nog inte lika vanligt i Finland…
Brödet - rieska…..hmmm…vet ej riktigt, men det låter mums.😛
"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen
Ja, rieskan gillar ju jag. Tyvärr får jag inte äta det nu när jag äter LCHF-mat…
Brödosten däremot är jag inte så förtjust i. Gillar inte konsistensen.
#5 Det är en blandning av hårdkokta ägg och smör. http://www.tasteline.com/Recept/Finsk_Karelska_piroger
Värd för Finland ifokus, medarbetare på Ryssland ifokus.
#11 Är det smält smör eller bara rört smör?
"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen
#12 Jag misstänker, att det är rört smör. Jag har aldrig gjort det själv, men det serveras kallt och har konsistens som bredbart smör.
Värd för Finland ifokus, medarbetare på Ryssland ifokus.
Vi gör regelbundet äggsmör hos oss, flera gånger i veckan. Jag brukar göra det på mediumkokta ägg som ännu är ljumma, eftersom jag inte direkt gillar torra och sträva äggulor. Hårdkokta funkar dock också, speciellt om man har i lite mer smör. Bäst får man till dem om man bara kokar dem nån minut, drar kastrullen åt sidan, täcker med lock och låter dem stå några minuter till innan man häller bort vattnet och sköljer med kallt. Skär äggen i äggskärare två gånger, rakt över och längs med, och mosa in en klick oivariini (typ bregott) eller smör med hjälp av en gaffel. I och med att smöret innehåller salt så behöver man inte nödvändigtvis salta, men lite extra salt kan förhöja smaken. (Vi undviker dock göra det då lillkillen som är stormförtjust i äggsmör helst inte ska få i sig så stora mängder salt ännu. Blir tillräckligt gott ändå).
Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus
Det låter mums….
"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen
För mig är brödost och bondost två olika saker. Hur är det för er? Brödosten är den där stekta knarriga osten som man äter med hjortronsylt. Bondost är vit, lite grynig som man skär med kniv och lägger på smörgåsen.
Poronkäristys = renskav.
Man behöver ingen tv när man har möss.
Medarbetare på Mus iFokus och Finland iFokus
#16 Då är det brödost jag menar.
"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen
Karelska piroger har jag smakat.
Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland
#16 - Intressant. Det som på finska heter leipäjuusto kallar jag utan tvekan för bondost. (Jag är från Åboland ursprungligen). Det du kallar för bondost är visst nån slags färskost med en konsistens som påminner om ricotta?
Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus
#19 Aha, för vi har kallat det som är leipäjuusto för bondost. (Österbotten)
"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen
#19 Här är ett recept på bondost, men bilden var inte så bra
Man behöver ingen tv när man har möss.
Medarbetare på Mus iFokus och Finland iFokus
#21 Ser god ut den också! 👍
"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen
Efterugnsbröd, bebéer och smörbullar är det första jag köper och ett godis som heter Jim
Glömde absoluta ettan: filbunke?
>>>Malum domesticum<<<
TS sager 5 maträtter, vilket är helt okej. Men får något år sen åt jag en jul"morotsgratin" eller vad man nu kallar det och den sades vara finsk. Fantastiskt god måste jag säga. Har ni något favoritrecept…jag vill så gärna ha det :-D
#24 Morotslådan (och även kålrotslåda) får inte saknas på julbordet! Här hittar du recept:
http://finland.ifokus.se/articles/5291d9de8e0e740cd6000667-julmat-i-finland
"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen
#23 Bebéer väcker barndomsminnen….Det fick jag alltid av en äldre anhörig när hon skulle ge mig något riktigt gott…
Skära små bakelser på mördeg med smörkräm överdragna med rosa glasyr, strössel på toppen 😛….Så gott som hela kostcirkeln! 😉
Varje sommar brukar jag äta en för minnenas skull…
"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen
# 25 tack 😃