Mat och dryck

Fem maträtter du måste smaka i Finland

2016-01-31 18:09 #0 av: Magi-cat

(Eller - det beror på tycke och smak förstås...)

"Here are 5 dishes you need to taste when visiting Finland."

1. Karelska piroger med fyllning av risgröt

2. Rökt sik

3. Sauterat renkött (eller vad det nu är)

4. Rieskabröd

5. Brödost (eller bondost)

https://www.gofinland.fi/blog/5-dishes-you-need-to-taste-when-visiting-finland/

Mina favoriter är pirogerna och framför allt bondosten, den är gudomligt god....

Men vad det där med renköttet....?

Hjärta"Let the dead rest and the past remain the past" (Picard)

Anmäl
2016-01-31 18:16 #1 av: Aleya

Humm.... rökt sik är poppis i Norrbotten. Är ingen fiskmänniska, men det är helt ok.

Är brödost som kaffeost?(poppis också i Norrbotten och är som en rökt ost)

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Värd för Endometrios

Anmäl
2016-01-31 18:20 #2 av: Magi-cat

#1 Tror den liknar kaffeost men den här osten är inte rökt utan "stekt" . Så god...lite "gnisslig" när man äter den...traditionellt med hjortron, fast det behövs egentligen inget till....

Hjärta"Let the dead rest and the past remain the past" (Picard)

Anmäl
2016-01-31 18:21 #3 av: KPD

Karelska piroger - helst med äggsmör - är en av mina favoriter.

Medarbetare på Finland ifokus, Buss & spårvagn ifokus och Tåg ifokus

Anmäl
2016-01-31 18:22 #4 av: Magi-cat

#3 Mmmm...och så praktiskt som mellanmål, frukost, till kvällsteet eller när som helst...

Lingonsylt till är min favorit....

Hjärta"Let the dead rest and the past remain the past" (Picard)

Anmäl
2016-01-31 18:26 #5 av: [Daisy-Moa-Elsa]

# 3 vad är äggsmör? Om det är något annat än det låter som ägg å smör Skrattar

Medarbetare på katter.ifokus.se

 "Vi måste ha fattat fel" sa en av katterna som tålmodigt väntade utanför mössfabriken"

Anmäl
2016-01-31 19:15 #6 av: Aleya

#2 nå men satana, då är thet ju kaffeosten vi pratar om. Skrattar
Ja men åker man para upp sig till norrpotten så får man sig samma ost(härmar sig litte gällivaremål)

Och then ska oxå ätas sig med hjortronen. Gapskrattar

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Värd för Endometrios

Anmäl
2016-01-31 19:18 #7 av: Magi-cat

nå men va säj' du? Tå måst' ja smak n' kaffeost'n....Skrattar

Hjärta"Let the dead rest and the past remain the past" (Picard)

Anmäl
2016-01-31 19:23 #8 av: Aleya

#7 Nå fy fan jo. Gapskrattar
Och så tar du dig lite renkött när du ändå håller på, eller bättre: Hjärta. :)

Ne men det är kul att se att norrbotten som ligger ganska nära har tagit lite från finland. :)

Men vad är det där brödet då?

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Värd för Endometrios

Anmäl
2016-01-31 19:50 #9 av: Magi-cat

#8 men ja e ju som vegetarian ja', så he bli' int nå' hjärta här int' Skrattar

(tror jag är inne på västerbottniska ädla tungomål nu.)

Men filkoppar finns inte i Sverige vad jag vet. (Härligt god fil med ett gräddlager ovanpå) Och långfil som är så vanligt i Norrbotten är nog inte lika vanligt i Finland...

Brödet - rieska.....hmmm...vet ej riktigt, men det låter mums.Lipar

Hjärta"Let the dead rest and the past remain the past" (Picard)

Anmäl
2016-02-01 10:02 #10 av: tk1971

Ja, rieskan gillar ju jag. Tyvärr får jag inte äta det nu när jag äter LCHF-mat...

Brödosten däremot är jag inte så förtjust i. Gillar inte konsistensen.

Sajtvärdar: iFokus vore ingenting utan dess medlemmar. Tänk på det.

Anmäl
2016-02-01 10:30 #11 av: KPD

#5 Det är en blandning av hårdkokta ägg och smör.

http://www.tasteline.com/Recept/Finsk_Karelska_piroger

Medarbetare på Finland ifokus, Buss & spårvagn ifokus och Tåg ifokus

Anmäl
2016-02-01 10:31 #12 av: Magi-cat

#11 Är det smält smör eller bara rört smör?

Hjärta"Let the dead rest and the past remain the past" (Picard)

Anmäl
2016-02-01 10:35 #13 av: KPD

#12 Jag misstänker, att det är rört smör. Jag har aldrig gjort det själv, men det serveras kallt och har konsistens som bredbart smör.

Medarbetare på Finland ifokus, Buss & spårvagn ifokus och Tåg ifokus

Anmäl
2016-02-01 14:28 #14 av: JazzBass

Vi gör regelbundet äggsmör hos oss, flera gånger i veckan. Jag brukar göra det på mediumkokta ägg som ännu är ljumma, eftersom jag inte direkt gillar torra och sträva äggulor. Hårdkokta funkar dock också, speciellt om man har i lite mer smör. Bäst får man till dem om man bara kokar dem nån minut, drar kastrullen åt sidan, täcker med lock och låter dem stå några minuter till innan man häller bort vattnet och sköljer med kallt. Skär äggen i äggskärare två gånger, rakt över och längs med, och mosa in en klick oivariini (typ bregott) eller smör med hjälp av en gaffel. I och med att smöret innehåller salt så behöver man inte nödvändigtvis salta, men lite extra salt kan förhöja smaken. (Vi undviker dock göra det då lillkillen som är stormförtjust i äggsmör helst inte ska få i sig så stora mängder salt ännu. Blir tillräckligt gott ändå).

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2016-02-01 15:28 #15 av: Magi-cat

Det låter mums....

Hjärta"Let the dead rest and the past remain the past" (Picard)

Anmäl
2016-02-01 21:33 #16 av: KickiG

För mig är brödost och bondost två olika saker. Hur är det för er? Brödosten är den där stekta knarriga osten som man äter med hjortronsylt.  Bondost är vit, lite grynig som man skär med kniv och lägger på smörgåsen.

Poronkäristys = renskav.

Man behöver ingen tv när man har möss.

Medarbetare på Mus iFokus och Finland iFokus

Anmäl
2016-02-01 21:40 #17 av: Magi-cat

#16 Då är det brödost jag menar. 

Hjärta"Let the dead rest and the past remain the past" (Picard)

Anmäl
2016-02-02 06:24 #18 av: Farwuq

Karelska piroger har jag smakat.

Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi iFokus. Medarb. Astronomi, Existens, Filosofi och Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl
2016-02-02 07:53 #19 av: JazzBass

#16 - Intressant. Det som på finska heter leipäjuusto kallar jag utan tvekan för bondost. (Jag är från Åboland ursprungligen). Det du kallar för bondost är visst nån slags färskost med en konsistens som påminner om ricotta?

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2016-02-02 08:01 #20 av: Magi-cat

#19 Aha, för vi har kallat det som är leipäjuusto för bondost. (Österbotten)

Hjärta"Let the dead rest and the past remain the past" (Picard)

Anmäl
2016-02-02 09:02 #21 av: KickiG

#19 Här är ett recept på bondost, men bilden var inte så bra

http://www.martha.fi/sv/radgivning/recept/view-93381-3952

Man behöver ingen tv när man har möss.

Medarbetare på Mus iFokus och Finland iFokus

Anmäl
2016-02-02 09:09 #22 av: Magi-cat

#21 Ser god ut den också! Tummen upp

Hjärta"Let the dead rest and the past remain the past" (Picard)

Anmäl
2016-02-02 20:47 #23 av: TjockaBerta

Efterugnsbröd, bebéer och smörbullar är det första jag köper och ett godis som heter Jim

Glömde absoluta ettan: filbunke?

>>>Malum domesticum<<<

Anmäl
2016-02-02 22:09 #24 av: [Daisy-Moa-Elsa]

TS sager 5 maträtter, vilket är helt okej. Men får något år sen åt jag en jul"morotsgratin" eller vad man nu kallar det och den sades vara finsk. Fantastiskt god måste jag säga. Har ni något favoritrecept...jag vill så gärna ha det :-D

Medarbetare på katter.ifokus.se

 "Vi måste ha fattat fel" sa en av katterna som tålmodigt väntade utanför mössfabriken"

Anmäl
2016-02-03 07:53 #25 av: Magi-cat

#24 Morotslådan (och även kålrotslåda) får inte saknas på julbordet! Här hittar du recept:

http://finland.ifokus.se/articles/5291d9de8e0e740cd6000667-julmat-i-finland

Hjärta"Let the dead rest and the past remain the past" (Picard)

Anmäl
2016-02-03 07:57 #26 av: Magi-cat

#23 Bebéer väcker barndomsminnen....Det fick jag alltid av en äldre anhörig när hon skulle ge mig något riktigt gott...

Skära små bakelser på mördeg med smörkräm överdragna med rosa glasyr, strössel på toppen Lipar....Så gott som hela kostcirkeln! Skämtar

Varje sommar brukar jag äta en för minnenas skull...

Hjärta"Let the dead rest and the past remain the past" (Picard)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.