Annons:
Etikettermatdryck
Läst 6703 ggr
[T-Johan]
12/9/13, 9:31 AM

Bröd - recept.

Det jag saknar förutom "finska korv" är det "finska brödet".

Har Ni några recept på "finskt bröd"?

Annons:
Magi-cat
12/9/13, 9:54 AM
#1

Finskt bröd är verkligen gott! Hoppas det kommer några bra recept! 🙂


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

[JeanetteK]
12/9/13, 2:25 PM
#2

Jag håller med. Hoppas det kommer bra recept. Jag kan sakna det grova rågbrödet. Min farmor bakade det men jag han inte hitta att hon efterlämnat recept till det tyvärr.

Magi-cat
12/9/13, 2:46 PM
#3

#2 Hon kanske inte hade det nedskrivet utan det "satt i nyporna." 🙂

Just rågbrödet brukar vara väldigt gott och smakrikt…mmm….


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

[JeanetteK]
12/9/13, 4:43 PM
#4

#3 Ja jag tror det. Det är mycket jag så här på "gamla dagar" kommer på mig själv med att önska att jag tagit mig tid och frågat om. Men så är det väl ofta kanske.

Maria29
12/9/13, 5:00 PM
#5

Jag har min mormorsmors recept häfte (hon var kokerska på tyskalegationen i H-fors och lagade mat åt bland annat Mannerheim) kan kolla om hon har något recept på bröd, när jag fått lite ordning på kaoset här hemma. Älskar finsktbröd men å andra sidan älskar jag nästan allt finskt. 😃

Sajtvärd på Lantdjur i Fokus & medis på Vinthundar i Fokus

[JeanetteK]
12/9/13, 5:07 PM
#6

#5 Vad roligt att du har kvar det! ❤️

Annons:
Magi-cat
12/9/13, 5:22 PM
#7

#5 wow! Vilken skatt! 🎁


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

[T-Johan]
12/9/13, 7:20 PM
#8

Det vore något, duger det Mannerheim duger det åt oss. Googla lite, men jag är inte säker på receptets "äkthet", finskt bröd, ungerskt bröd, italienskt bröd……. Svenskt bröd = sirapslimpa och knäckebröd. Vi åkte ofta till Torneå och fyllde bilen med korv o potatislimpa (kan inte stava det finska namnet) men den limpan var en "delikatess" (sånt får man inte ens på en Nobell middag). Hittar ni något finskt bröd med äkthets stämpel, var snäll och lägg upp receptet. PS Ska bara tillägga att jag borde kunnat fråga svärmor. Men hon är lite för gammal och ni vet hur det är med minnet och hjärna som inte riktigt hägner med. DS

Magi-cat
12/11/13, 9:51 PM
#9

"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

[JeanetteK]
12/12/13, 10:10 AM
#10

Åh! Perfekt! 👍

Maria29
1/7/14, 11:34 AM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#11

Jag ber om ursäkt för att det tagit tid att leta upp min mormorsmors receptsamling.. Jag bor på en liten gård och har haft massor att göra, jag ska leta igenom och översätta när jag får lite mera tid.

Sajtvärd på Lantdjur i Fokus & medis på Vinthundar i Fokus

[JeanetteK]
1/7/14, 11:44 AM
#12

#11 Tänk så vackert man skrev förr! Jag älskar såna gamla receptsamlingar. Har en efter min farmor.

KickiG
1/7/14, 11:44 AM
#13

Nu blev jag nyfiken. Finns det skilland på finskt och svenskt bröd? Det har jag aldrig upplevt. Annat än att svenskt bröd har mera socker i sig. Även de finska bröd som säljs i Sverige är ofta sötare än de som säljs här. 

Vad tycker ni är skillanden? Eller är det så att jag bara äter samma sorts bröd oberoende av om jag är i Finland eller Sverige…

Man behöver ingen tv när man har möss.

Medarbetare på Mus iFokus och Finland iFokus

Annons:
[T-Johan]
1/7/14, 11:58 AM
#14

Tusen tack Maria29.

Detta recept känns äkta finskt!

Det måste vi ta vara på.

Tack. 🤗 Tack.

[JeanetteK]
1/7/14, 4:56 PM
#15

#13 Jag har inte hittat lika gott rågbröd och hårdbröd här i Sverige som jag ätit i Finland. Det rågbröd jag har ätit här är som ett helt annat bröd. Kan inte riktigt förklara vad skillnaden är för det är så länge sen jag åt det finska brödet. Har bara mitt smakminne att gå på och jag kan inte nyansera det bättre än "gott"… 😃

Maria29
1/7/14, 5:49 PM
#16

Jag tycker att brödet i finland är anorlunda och om man tar t.ex rågmjölet som min mor brukar köpa där borta så är det som en blandning mellan fint och grovt (om jag inte har det mjölet brukar jag blanda själv). Jag är också svag för efterungsbröd och eftersom jag har en gammal vedspis förutom min elektriska så bakar jag i den för att få fram smakerna bör jag tillägga att svensktbröd iblannd kan uppfattas som sött. Min gudmor var i sverige för många årsedan och blev bjuden på Skogaholmslimpan av bekanta och hon utbrast "tänker ni sätta kaviar och annat på sötebrödet", hon äter visserligen ljust bröd men detta var för henne väldigt besynerligt.

Sajtvärd på Lantdjur i Fokus & medis på Vinthundar i Fokus

[T-Johan]
1/8/14, 12:54 PM
#17

😭

Maria, jag har försökt läsa på din mormorsmors receptsamling.

Men det är lite svårläst.

Har Du möjlighet att skriva om texten, så den blir lite mer

lättläst. Om det går, texta skapligt snyggt.

Salmela
1/16/14, 8:53 PM
#18

Det finns även ett bröd som heter rieska. Väldigt vanlig uppe i finska Lappland.

http://minnasalmela.bloggsport.com - Min blogg på svenska och finska

Magi-cat
1/16/14, 8:58 PM
#19

Ja det är gott! Finns i Norrland också!


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Ford -57
1/16/14, 9:45 PM
#20

Surbröd fanns förr, kanske nu åxå, nån som vet?? Och nåt som kallades "Polack", ett ljust otroligt gott bröd, en knackkorv till detta slår allt, eller??🙂

Annons:
Magi-cat
1/16/14, 9:50 PM
#21

Surbröd finns nog nu också. Efterugnslimpa, jättegott.

Polack?? Ingen aning!


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Salmela
1/18/14, 7:18 AM
#22

Men det finns två sorters rieska den andra är lapsk rieska och så finns det finsk rieska. Den lapska rieska som polarck är mjukare och kan rullas medan finsk rieska är hårdare.

http://minnasalmela.bloggsport.com - Min blogg på svenska och finska

Magi-cat
1/18/14, 7:43 AM
#23

Aha! Det låter gott!🙂 Är det gjort på råg?


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Ians
1/23/14, 9:03 AM
#24

Efter ugns bröd……mmmmm

Men det bröd jag kommer ihåg från min barndom, som kallades efter ugns limpa var segare/hårdare än det bröd man kan köpa nu som kallas så. Ett runt litet bröd, som skars i tunna skivor med viss möda. sist jag åt det i Finland så var det fluffigare, och smakade inte alls likadant.

[T-Johan]
1/23/14, 5:48 PM
#25

Jag tror att dagens "industri-bak" är allt optimerat mot kort baktid. Hemma kan alltid ett bröd få jäsa och vara i ugn en längre stund utan att det gör något. Det är kanske den orsaken till att vi älskar "hem-bakt", även om det smular lite mer.

Magi-cat
1/24/14, 8:25 AM
#26

Det är nog så att det bröd man köper i affärerna, även i Finland, allt mer blir industribröd med kortare jästid, baktid, medel och ämnen som snabbar på baket och gör att brödet smular mindre etc…

Men det efterugnsbröd jag sett är fortfarande lika stenhårt, mörkt, svårforcerat - och smakrikt. 🙂

Men allt mer färdigskivat börjar ta plats i hyllorna…Är det jobbigt att skära bröd i hemmet? 🤔


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

[T-Johan]
1/24/14, 9:36 AM
#27

Tänderna mådde nog bättre av lite tuggmotstånd. Hemma brukar jag kalla industri- brödet för "seglimpa". Seglimpa vet mina barn vad de är.

Annons:
Rita-S
11/22/15, 11:55 PM
#28

jag har ett jag håller på att baka just nu :) Denna förutsätter att ni redan har surdegsstarter. Jag har bloggat (norsk blogg men finns svensk flagga för google translate) hur jag gör min surdegsstarter från botten i fall ni behöver. 

Del en, kväll: 
Ta 2 dl handljummet vatten
Surdegsstarter (lämna en dl i glaset du förvarar i så du kan mata upp till mer)
1 dl grovt rugmjöl. 

Blanda allt i en bunke och lämna på ljummet/varmt område under kläde över natten. Uppå kylskåpet inne vid väggen så drar du nytte av värmen som kommer från elementet till kylskåpet, ypperligt till detta! det skall lukta syrligt och bubbla lite när det är klart.

Del 2, morgonen efter: 
Blanda 6 dl handljummet vatten och 1/2 till 1 matsked salt (egen smak) ordentlig inn i surdegsstartern tills saltet löst upp sig. När du är klar med detta skall du blanda inn 1,5 liter grovt rågmjöl lite i taget. Du får knåda ordentlig och med kraft för att få in allt. Minst 10 minuter ordentlig knådande. 

När du är klar lämnar du degen i bunken under kläde på ljumment ställe i minst 3-6h till det har jäst till dubbel storlek. Perfekt att lämna över arbetsdagen i vanlig rumtemp. 

Del 2, efter jobbet: 
Välta ut degen på mjölat yta, knåda lite lätt och forma två stora bröd. Ställ till jäsning ytterligare 2-3h i rumtemp eller på kylskåpet igen. Pricka ytan med gaffel.
Gräddas ungefär en timme på 200 grader och kyls ner under kläde på galler. 

Det går att forma småbröd i stället för stora bröd, då skulle jag gissa stektiden går ner till 15-25 minuter på ett ungefär?

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Magi-cat
11/23/15, 8:06 AM
#29

Det låter underbart! Tack för recept, Rita!🙂


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Rita-S
11/23/15, 9:10 AM
#30

jag får erkänna.. jag har rejält prestationsångest :D

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

[T-Johan]
12/6/15, 10:00 PM
#31

(y)

Upp till toppen
Annons: