Mat och dryck

Bröd - recept.

2013-12-09 09:31 #0 av: T-Johan

Det jag saknar förutom "finska korv" är det "finska brödet".

Har Ni några recept på "finskt bröd"?

Anmäl
2013-12-09 09:54 #1 av: Magi-cat

Finskt bröd är verkligen gott! Hoppas det kommer några bra recept! Glad

Hjärta"We do exactly what we would do if this Q never existed. If we're going to be damned, let's be damned for who we really are" (Picard)

Anmäl
2013-12-09 14:25 #2 av: [JeanetteK]


Jag håller med. Hoppas det kommer bra recept. Jag kan sakna det grova rågbrödet. Min farmor bakade det men jag han inte hitta att hon efterlämnat recept till det tyvärr.

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2013-12-09 14:46 #3 av: Magi-cat

#2 Hon kanske inte hade det nedskrivet utan det "satt i nyporna." Glad

Just rågbrödet brukar vara väldigt gott och smakrikt...mmm....

Hjärta"We do exactly what we would do if this Q never existed. If we're going to be damned, let's be damned for who we really are" (Picard)

Anmäl
2013-12-09 16:43 #4 av: [JeanetteK]


#3 Ja jag tror det. Det är mycket jag så här på "gamla dagar" kommer på mig själv med att önska att jag tagit mig tid och frågat om. Men så är det väl ofta kanske.

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2013-12-09 17:00 #5 av: Maria29


Jag har min mormorsmors recept häfte (hon var kokerska på tyskalegationen i H-fors och lagade mat åt bland annat Mannerheim) kan kolla om hon har något recept på bröd, när jag fått lite ordning på kaoset här hemma. Älskar finsktbröd men å andra sidan älskar jag nästan allt finskt. Skrattar

Sajtvärd på Lantdjur i Fokus & medis på Vinthundar i Fokus

Anmäl
2013-12-09 17:07 #6 av: [JeanetteK]

#5 Vad roligt att du har kvar det! Hjärta

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2013-12-09 17:22 #7 av: Magi-cat

#5 wow! Vilken skatt! Present

Hjärta"We do exactly what we would do if this Q never existed. If we're going to be damned, let's be damned for who we really are" (Picard)

Anmäl
2013-12-09 19:20 #8 av: T-Johan

Det vore något, duger det Mannerheim
duger det åt oss.

Googla lite, men jag är inte säker på
receptets "äkthet", finskt bröd, ungerskt
bröd, italienskt bröd.......
Svenskt bröd = sirapslimpa och
knäckebröd.

Vi åkte ofta till Torneå och fyllde bilen
med korv o potatislimpa (kan inte stava
det finska namnet) men den limpan
var en "delikatess" (sånt får man inte
ens på en Nobell middag).

Hittar ni något finskt bröd med äkthets
stämpel, var snäll och lägg upp receptet.

PS Ska bara tillägga att jag borde kunnat
fråga svärmor. Men hon är lite för gammal
och ni vet hur det är med minnet och
hjärna som inte riktigt hägner med. DS

Anmäl
2013-12-11 21:51 #9 av: Magi-cat

Finskt rågbröd - från Matbröd iFokus:

http://matbrod.ifokus.se/discussions/4dc987cfd4ebea6d980072f0-finskt-ragbrod-recept

Hjärta"We do exactly what we would do if this Q never existed. If we're going to be damned, let's be damned for who we really are" (Picard)

Anmäl
2013-12-12 10:10 #10 av: [JeanetteK]


Åh! Perfekt! Tummen upp

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2014-01-07 11:34 #11 av: Maria29


Jag ber om ursäkt för att det tagit tid att leta upp min mormorsmors receptsamling.. Jag bor på en liten gård och har haft massor att göra, jag ska leta igenom och översätta när jag får lite mera tid.

Sajtvärd på Lantdjur i Fokus & medis på Vinthundar i Fokus

Anmäl
2014-01-07 11:44 #12 av: [JeanetteK]


#11 Tänk så vackert man skrev förr! Jag älskar såna gamla receptsamlingar. Har en efter min farmor.

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2014-01-07 11:44 #13 av: KickiG

Nu blev jag nyfiken. Finns det skilland på finskt och svenskt bröd? Det har jag aldrig upplevt. Annat än att svenskt bröd har mera socker i sig. Även de finska bröd som säljs i Sverige är ofta sötare än de som säljs här. 

Vad tycker ni är skillanden? Eller är det så att jag bara äter samma sorts bröd oberoende av om jag är i Finland eller Sverige...

Man behöver ingen tv när man har möss.

Medarbetare på Mus iFokus och Finland iFokus

Anmäl
2014-01-07 11:58 #14 av: T-Johan

Tusen tack Maria29.


Detta recept känns äkta finskt!

Det måste vi ta vara på.

Tack. Kramas Tack.

Anmäl
2014-01-07 16:56 #15 av: [JeanetteK]


#13 Jag har inte hittat lika gott rågbröd och hårdbröd här i Sverige som jag ätit i Finland. Det rågbröd jag har ätit här är som ett helt annat bröd. Kan inte riktigt förklara vad skillnaden är för det är så länge sen jag åt det finska brödet. Har bara mitt smakminne att gå på och jag kan inte nyansera det bättre än "gott"... Skrattar

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2014-01-07 17:49 #16 av: Maria29


Jag tycker att brödet i finland är anorlunda och om man tar t.ex rågmjölet som min mor brukar köpa där borta så är det som en blandning mellan fint och grovt (om jag inte har det mjölet brukar jag blanda själv). Jag är också svag för efterungsbröd och eftersom jag har en gammal vedspis förutom min elektriska så bakar jag i den för att få fram smakerna bör jag tillägga att svensktbröd iblannd kan uppfattas som sött. Min gudmor var i sverige för många årsedan och blev bjuden på Skogaholmslimpan av bekanta och hon utbrast "tänker ni sätta kaviar och annat på sötebrödet", hon äter visserligen ljust bröd men detta var för henne väldigt besynerligt.

Sajtvärd på Lantdjur i Fokus & medis på Vinthundar i Fokus

Anmäl
2014-01-08 12:54 #17 av: T-Johan


Storgråter

Maria, jag har försökt läsa på din mormorsmors receptsamling.

Men det är lite svårläst.

Har Du möjlighet att skriva om texten, så den blir lite mer

lättläst. Om det går, texta skapligt snyggt.



Anmäl
2014-01-16 20:53 #18 av: Salmela


Det finns även ett bröd som heter rieska. Väldigt vanlig uppe i finska Lappland.

Anmäl
2014-01-16 20:58 #19 av: Magi-cat

Ja det är gott! Finns i Norrland också!

Hjärta"We do exactly what we would do if this Q never existed. If we're going to be damned, let's be damned for who we really are" (Picard)

Anmäl
2014-01-16 21:45 #20 av: Ford -57

Surbröd fanns förr, kanske nu åxå, nån som vet?? Och nåt som kallades "Polack", ett ljust otroligt gott bröd, en knackkorv till detta slår allt, eller??Glad

Anmäl
2014-01-16 21:50 #21 av: Magi-cat

Surbröd finns nog nu också. Efterugnslimpa, jättegott.

Polack?? Ingen aning!

Hjärta"We do exactly what we would do if this Q never existed. If we're going to be damned, let's be damned for who we really are" (Picard)

Anmäl
2014-01-18 07:18 #22 av: Salmela

Men det finns två sorters rieska den andra är lapsk rieska och så finns det finsk rieska. Den lapska rieska som polarck är mjukare och kan rullas medan finsk rieska är hårdare.

Anmäl
2014-01-18 07:43 #23 av: Magi-cat

Aha! Det låter gott!Glad Är det gjort på råg?

Hjärta"We do exactly what we would do if this Q never existed. If we're going to be damned, let's be damned for who we really are" (Picard)

Anmäl
2014-01-23 09:03 #24 av: Ians

Efter ugns bröd......mmmmm

Men det bröd jag kommer ihåg från min barndom, som kallades efter ugns limpa var segare/hårdare än det bröd man kan köpa nu som kallas så. Ett runt litet bröd, som skars i tunna skivor med viss möda. sist jag åt det i Finland så var det fluffigare, och smakade inte alls likadant.

Anmäl
2014-01-23 17:48 #25 av: T-Johan

Jag tror att dagens "industri-bak" är
allt optimerat mot kort baktid.

Hemma kan alltid ett bröd få jäsa
och vara i ugn en längre stund utan
att det gör något.

Det är kanske den orsaken till att vi
älskar "hem-bakt", även om det smular
lite mer.

Anmäl
2014-01-24 08:25 #26 av: Magi-cat

Det är nog så att det bröd man köper i affärerna, även i Finland, allt mer blir industribröd med kortare jästid, baktid, medel och ämnen som snabbar på baket och gör att brödet smular mindre etc...

Men det efterugnsbröd jag sett är fortfarande lika stenhårt, mörkt, svårforcerat - och smakrikt. Glad

Men allt mer färdigskivat börjar ta plats i hyllorna...Är det jobbigt att skära bröd i hemmet? Funderar

Hjärta"We do exactly what we would do if this Q never existed. If we're going to be damned, let's be damned for who we really are" (Picard)

Anmäl
2014-01-24 09:36 #27 av: T-Johan

Tänderna mådde nog bättre av lite
tuggmotstånd.
Hemma brukar jag kalla industri-
brödet för "seglimpa".
Seglimpa vet mina barn vad de är.

Anmäl
2015-11-22 23:55 #28 av: Rita-S

jag har ett jag håller på att baka just nu :) Denna förutsätter att ni redan har surdegsstarter. Jag har bloggat (norsk blogg men finns svensk flagga för google translate) hur jag gör min surdegsstarter från botten i fall ni behöver. 


Del en, kväll: 
Ta 2 dl handljummet vatten
Surdegsstarter (lämna en dl i glaset du förvarar i så du kan mata upp till mer)
1 dl grovt rugmjöl. 

Blanda allt i en bunke och lämna på ljummet/varmt område under kläde över natten. Uppå kylskåpet inne vid väggen så drar du nytte av värmen som kommer från elementet till kylskåpet, ypperligt till detta! det skall lukta syrligt och bubbla lite när det är klart.

Del 2, morgonen efter: 
Blanda 6 dl handljummet vatten och 1/2 till 1 matsked salt (egen smak) ordentlig inn i surdegsstartern tills saltet löst upp sig. När du är klar med detta skall du blanda inn 1,5 liter grovt rågmjöl lite i taget. Du får knåda ordentlig och med kraft för att få in allt. Minst 10 minuter ordentlig knådande. 

När du är klar lämnar du degen i bunken under kläde på ljumment ställe i minst 3-6h till det har jäst till dubbel storlek. Perfekt att lämna över arbetsdagen i vanlig rumtemp. 

Del 2, efter jobbet: 
Välta ut degen på mjölat yta, knåda lite lätt och forma två stora bröd. Ställ till jäsning ytterligare 2-3h i rumtemp eller på kylskåpet igen. Pricka ytan med gaffel.
Gräddas ungefär en timme på 200 grader och kyls ner under kläde på galler. 

Det går att forma småbröd i stället för stora bröd, då skulle jag gissa stektiden går ner till 15-25 minuter på ett ungefär? 

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2015-11-23 08:06 #29 av: Magi-cat

Det låter underbart! Tack för recept, Rita!Glad

Hjärta"We do exactly what we would do if this Q never existed. If we're going to be damned, let's be damned for who we really are" (Picard)

Anmäl
2015-11-23 09:10 #30 av: Rita-S

jag får erkänna.. jag har rejält prestationsångest :D

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.