Recept och mat :)
Här kan ni lägga in recept på finländsk mat själv har jag här ett mumsigt recept.
Pirogrecept
Ingredienser 12 stycken
2 d lljummet vatten
1 tsk salt
2,5 dl vetemjöl
2,75 dl grovt rågmjöl, (+ 1/2 dl till utbakning)
Fyllning:
500 g risgrynsgröt
Bad:
2 dl kokande vatten 50 g smör
Tillbehör:
2 st ägg, hårdkokta
50 g smör, mjukt, gärna extrasaltat
Tillagning
1. Sätt ugnen på 275°. Blanda och knåda vatten, salt och mjöl till en smidig deg. Dela degen i 12 lika stora delar. Kavla ut dem på mjölat bakbord till tunna ovala plattor ca 18 cm långa.
2. Bred ut risgrynsgröt ca 2 cm in från kanterna. Vik upp degkanterna och nyp ihop dem runt om. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
3. Grädda mitt i ugnen 10–15 min. Koka under tiden upp smör i vatten.
4. Doppa pirogerna hastigt en och en i vattenbadet. Lägg dem att svalna på galler.
5. Hacka äggen och blanda med smör. Servera pirogerna ljumma med äggsmöret.
Kan vara bra att skriva att det är ett pirogrecept överst så man vet vad det är man gör ;)
#1 Ojj tack :)