Annons:
Etikettermatdryckartikelhögtider
Läst 28668 ggr
Magi-cat
2013-11-24 11:50

Julmat i Finland

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Julmaten i Finland är färgstark, god och vacker och rik på rätter med grönsaker!

Julmaten i Finland är ganska lik den traditionella i Sverige, med pepparkakor, köttbullar, sill, lax och förstås den goda lutfisken. Skinkan ugnsbakar man men den svenska dopp-i-grytan-traditionen har man hoppat över. Det är vanligt att serverar kokta gröna ärtor till skinkan.

Några finländska favoriter finns som blivit populära även i Sverige, som de goda "lådorna".

Det finns många olika recept och ungefär alla hävdar att de har det "riktiga" receptet. Jular är tradition, men här kommer några verkligt goda recept.

Morotslådan är vackert orange och god till julskinkan om man äter det.

Morotslåda:

1 kg morötter
ca 2 dl risgrynsgröt
2,5 dl gräddmjölk eller mjölk
1,5 tsk salt
2 ägg

lite muskot, vitpeppar eller chili är gott också
I stället för risgröt kan man ta vanligt kokt ris, men lådan blir lite torrare då.
En del tillsätter lite mörk sirap.

Koka morötterna mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vatten och mosa dem med en potatisstöt.
Blanda med övriga ingredienser. Häll smeten i en smord ugnssäker form. Lägg ev på några klickar smör och lite ströbröd.
Grädda i 200 grader i ugnen, ca 50 min.

Kålrotslåda är en annan rätt ni måste pröva! Den blir kryddigt god och uppskattas även av en som inte gillar vanligt rotmos! Den lite söta smaken passar perfekt till annan salt julmat.

Kålrotslåda:

1 kg kålrot
1 liten gul lök (kan med fördel uteslutas)
2 ägg
1 tsk salt
ingefära, riven muskot är gott i moset
ev lite mörk sirap

Koka kålrot tills den är mjuk. Häll av spadet och mosa med mixer.

Blanda ev ner lök i moset med ca 1 dl grädde och kryddor.
Bred ut smeten i en ugnssäker form och sikta över ströbröd.

Grädda mitt i ugnen vid 200 grader i ca 50 min.

Både morotslådan och kålrotslådan kan frysas.

Karelska piroger:

Klassisk rätt och mycket praktisk om det blivit någon risgrynsgröt över!

Deg:

2 dl ljummet vatten, 1 tsk salt, 2,5 dl vetemjöl, 2,75 dl rågmjöl

Fyllning:

500 g risgrynsgröt

Bad:

2 dl kokande vatten, 50 g smör

Blanda och knåda ingredienserna till degen. Dela den i 12 bitar. Kavla ut dem på mjölat bakbord till ovala plattor, ca 18 cm långa.

Bred ut gröten

1. Sätt ugnen på 275°. Blanda och knåda vatten, salt och mjöl till en smidig deg. Dela degen i 12 lika stora delar. Kavla ut dem på mjölat bakbord till tunna ovala plattor ca 18 cm långa.
2. Bred ut risgrynsgröt ca 2 cm in från kanterna. Vik upp degkanterna och nyp ihop dem runt om. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
3. Grädda mitt i ugnen 10–15 min. Koka under tiden upp smör i vatten. 
4. Doppa pirogerna hastigt en och en i vattenbadet. Lägg dem att svalna på galler. 
5. Hacka äggen och blanda med smör. Servera pirogerna ljumma med ägg­smöret.

Läs mer:

http://www.alltommat.se/Jul/Finsk-julmat---recept-1.51203


http://paulaz.se/?page_id=471

http://johannaburman.com/2010/12/14/finsk-julmat/

(bilder från www.publicdomainpictures.net,

vinjettbild från pixabay.com)

GOD JUL!


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

  • Redigerat 2024-01-18 12:39 av Magi-cat
Annons:
Farwuq
2013-11-26 18:36
#1

Recept är ett klokt val.

👍

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Magi-cat
2013-12-09 18:37
#2

Har ni några egna favorit-julrecept?

Finska som svenska lika välkomna! 🙂


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

[JeanetteK]
2013-12-10 08:57
#3

Vad roligt, jag har aldrig provat någon av dessa lådor! Ska absolut testa någon av dem i år.

Magi-cat
2013-12-10 09:06
#4

Har du inte Jeanette? Då har du något att upptäcka! 🙂

Kan rekommenderas! 

Min mamma gjorde dem alltid, och vi lärde oss uppskatta dem. Med dessa goda lådor är julbord inget problem för en vegetarian, om man äter ägg. (Annars kan julbord bli lite väl "köttiga".)

Inte blir mina "lådor" lika goda som mammas, men de duger. 😎


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

[JeanetteK]
2013-12-10 09:08
#5

Morotslådan känns jättelockande. Den ska jag se till att göra!

Magi-cat
2013-12-10 09:10
#6

👍


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Annons:
Farwuq
2013-12-10 10:44
#7

Låter gott.

🙂

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Magi-cat
2013-12-11 21:49
#8

Matbröd iFokus hade en trevlig artikel om julbröd i olika länder, bl.a. finns recept på ett finskt julbröd!

http://matbrod.ifokus.se/articles/4d713579b9cb46222104d681-julbak-i-vara-lander


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Bjornen
2013-12-13 07:14
#9

Rötter (=kålrötter) och rovor var en mycket viktig basmat i både Sverige och Finland. Att man haft traditioner med olika lådor och puddingar beror till stor del på att man bevarat traditioner med rökugnar levde kvar längre i Finland. (Som dock är bevarade i Sverige och Norge.) Man kunde ju laga mat på eftervärmen i gruvan flera dagar efter att elden slocknat.

Magi-cat
2013-12-17 22:20
#10

"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Farwuq
2013-12-18 07:55
#11

Jag kikar in där.

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

[JeanetteK]
2013-12-18 07:57
#12

Vad roligt med lite tips!

Magi-cat
2013-12-18 10:38
#13

En släkting till mig bakade julstjärnor till jul. Det var smördeg som hon sporrade ut till rutor och sedan vek upp hörnen så det blev som en stjärna med en klick plommonmos i mitten. Någon som vet vad jag menar?

Jättegoda var de!


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Annons:
Farwuq
2013-12-18 13:50
#14

Sådana är goda, jag har ätit dem med äpple och andra sorters fyllningar.

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

[JeanetteK]
2013-12-18 14:57
#15

Det låter gott! Det har jag aldrig provat.

VildaVittra
2013-12-21 23:50
#16

En av mina finska favoriter på julbordet efter att ha firat en jul med en finsk familj (så pass att jag infört den på mitt eget) är köttsallad.

Man kokar kött skuret i smakbitar mört i buljong, och silar, sen blandar man det med majonnäs, grädde, skivad röd lök och skivade färska champinjoner. Smaka av med salt och peppar.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Magi-cat
2013-12-22 07:39
#17

#16

Tack, VildaVittra, för tipset!

Undrar om inte min morfar gjorde något liknande när jag tänker efter…fast utan champinjoner…undrar om man inte hade inlagd svamp?

Köttet kokade jättelänge och på julafton åt man en riktigt fin buljong. (Istället för dopp-i-grytan som man inte hade, det var buljong istället.)

Nu väcktes matminnen till liv…🙂

(min mamma fortsatte ett tag med buljongtraditionen, men köttet gav hon till katten 😃🐱)


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Norman Bates
2014-10-05 13:42
#18

Här är nått annat som är riktigt mumsigt, gott till jul..

Karelsk stek eller Karjalan paisti

"Is all that we see or seem but a dream within a dream" Edgar Allan Poe 

[JeanetteK]
2014-10-05 15:26
#19

#18 Mmm det såg riktigt gott ut! Det ska jag testa vid tillfälle.

TjockaBerta
2014-10-06 16:56
#20

Inte en jul utan kålrotslåda i vårt hus.

>>>Malum domesticum<<<

Annons:
Magi-cat
2014-12-14 09:12
#21

Dags för jul igen och alla de goda lådorna! (Jag har redan lagat och lagt i frysen…)

Sedan ska det bli gröna ärtor också (torra, kokta) och rödbetssallad…


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

[JeanetteK]
2014-12-14 17:58
#22

I år ska jag försöka mig på någon av lådorna. Har inte gjort det själv förr, bara ätit andras. Det blir spännande. Ska även försöka mig på egen Janssons frestelse i år.

Farwuq
2014-12-14 18:31
#23

Hmm… vad skiljer en "låda" från en "gryta"?
Är lådan bakad i ugn?

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Magi-cat
2014-12-14 18:42
#24

Lådan bakas i ugnen.
Man kokar först kålroten/moroten, river eller mosar den, blandar med grädde och ägg samt kryddor och bakar sedan i ugnen med lite ströbröd och smörklickar på. Mmmm….


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

[JeanetteK]
2014-12-14 18:47
#25

🤤

TjockaBerta
2014-12-14 19:03
#26

Jag gör kålrotslåda med grädde ägg och sirap . Den blir så god. Lök visste jag inte att man har i.

>>>Malum domesticum<<<

Magi-cat
2014-12-14 19:07
#27

Nej, jag gör inte heller med lök.


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Annons:
KickiG
2014-12-14 20:49
#28

Potatislådan ska ha sirap i. Myyyyycket sirap säger pappa och jag.

Man behöver ingen tv när man har möss.

Medarbetare på Mus iFokus och Finland iFokus

horsie85
2014-12-15 18:38
#29

Bor i Finland och har alltid gjort det så kan säga att morotslåda och andra lådor är mycket mycket goda, något jag inte kan vara utan p å julafton!

Farwuq
2014-12-15 19:23
#30

Kan ni vara vänliga och länka till ett recept?
Jag är nämligen fullständig okunnig i saken.

🤦‍♂️

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Magi-cat
2014-12-15 19:35
#31

Finns recept i artikeln, högt upp!


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Tant Grön
2014-12-19 21:08
#32

Kålrotslådan är godast. Den gör jag varje jul. 😃

Rita-S
2015-12-09 21:36
#33

Jag vet inte hur många lådor J vill vi skall ha men jag gissar kålrotslådan iaf :) Får se om inte jag gör två lådor iaf! 

I dag har jag gjort i ordning ett paket som skall åka till "svärförälderna" på andra sidan här. Ett paket hemgjort julkaffe, och ett paket med lite av mitt hemgjorda godis! Hoppas de kommer uppskatta det!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Honestyisdead
2015-12-11 16:10
#34

Kålrotslåda är så gott :)

Annons:
Tant Grön
2015-12-11 18:46
#35

Tänker eventuellt prova att göra julstjärnor i år. Såg att det finns finsk plommonsylt att köpa. Vad tror ni, går det lika bra med min hemmagjorda plommonsylt?

Honestyisdead
2015-12-11 19:23
#36

#35 Det gör det alldeles säkert :)

Magi-cat
2015-12-12 07:18
#37

Och så var det det här med gröna ärtor…Torkade gröna ärtor kokas länge, kryddas gott och serverar till skinkan (eller utan skinka om man inte äter det).

Men det verkar vara svårt att få tag i torkade gröna ärtor! Förra året hade COOP (tror jag det var) från Lantmännen -odlade i Kanada! Helt sjukt, snacka om att gå över ån efter vatten!

Någon av er som gör ärtor? Som vet var det finns torkade gröna ärtor?


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Tant Grön
2015-12-12 16:34
#38

Jag har sett att ICA har haft, men det var längesedan. Vet inte om dom har i år.

Hur kryddar du dom?

Magi-cat
2015-12-12 16:35
#39

Bara salt och peppar traditionellt. Själv brukar jag ta i både  ingefära (torkad) och lite gurkmeja. (Fast jag har gurkmeja i allt….)

Kanske provar med Maxi om de har….


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Tant Grön
2015-12-12 16:48
#40

Varför måste det vara torkade. är inte frysta godare?

Tant Grön
2015-12-12 16:50
#41

Det är mycket lätt att odla ärtor själv och torka.

Annons:
Rita-S
2015-12-13 20:52
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#42

Dagens bakst!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Denna kommentar har tagits bort.
Magi-cat
2015-12-13 21:06
#44

Oh så underbara! 😍 Jag kan riktigt känna doften!


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Rita-S
2015-12-13 21:10
#45

det kan tyvärr inte jag, min näsa är täppt! ;) Men Jaakko lovar de doftar presis rätt. Och den plommonmarmeladen jag kokade älskar han. Han mumsade i sig det som var kvar med skeden bara. Och gnällde då han var så mätt efter middagen så han itne kunde smaka direkt!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Tant Grön
2015-12-13 22:01
#46

#42 Åh, så goda dom ser ut 😍

TjockaBerta
2015-12-14 07:38
#47

#42 Åh så gott! Vad fina de blev. Önskar att jag fick smaka.

>>>Malum domesticum<<<

Rita-S
2015-12-14 07:51
#48

tack alla! De vart riktig goda :) Jaakko undrade hur jag lyckats få marmeladen så stel som jag gjorde, för det har han aldrig lyckats med :D Så jag fick skvallra hur jag gjort!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Annons:
KickiG
2015-12-14 12:48
#49

I Finland har jag aldrig sett annat än gröna ärtor. Fick en chock första gången jag åt ärtsoppa i Sverige, och det var fel färg på den! 

I mammas familj har de alltid haft ärtor till julmiddagen, men i deras tradition skall det vara ärtor som är konserverade. Är kanske de lättare att hitta som gröna i Sverige?

Man behöver ingen tv när man har möss.

Medarbetare på Mus iFokus och Finland iFokus

Rita-S
2015-12-14 12:53
#50

Eldorado har konservburk med bara gröna ärter har jag sett på hemköp, men jag har för mig jag har sett konserv med bara gröna ärter hos Ica med.  I frysdisken finns påser med bara gröna ärter i frusen form, både från Basic-märket och eco :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Farwuq
2015-12-14 15:37
#51

Jag har sett både torkade ärtor i grön och gul upplaga.

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

[Mia-67]
2015-12-28 21:21
#52

Min mamma bakade vita pepparkakor till jul när jag var barn. Här finns ett recept för den nyfikne.

Rita-S
2015-12-28 21:50
#53

Efter att ha jobbat arslet av mig hela december med julgodis, julbak och rengörning, klappar och planera julstrumpa åt J är det mellandagar.. Jag hade SÅ prestationsångest på att göra perunalaatikko och porkkanalaatikko till julbordet. Morotslådan är inte så svår, men sötpotatislådan de gör i J sin familj skall fermenteras sötare, och detta är något jag aldrig nånsinne gjort. Vi har inte ens nånting som påminner litegrann i Norge, så jag hade noll förutsättning att veta hur det skulle lukta, smaka och se ut på de olika stadier under skapelsesprocessen! Jag började kvällen 22e med att koka och mosa potatisen innan det ställdes till fermentering till kvällen 23e, sen g jorde jag lådan så den var klar att bara värma upp julafton. J hade skrämt mig med att även hans mamma med mer än 40 års erfarenhet felar ofta med denna.. gissa om ajg kände prässen?? :D 

Men jag lyckades! Den vart enligt finnarna på julafton helt perfekt!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

KickiG
2015-12-29 21:28
#54

#53 Bra jobbat! På tal om julmat, fick ett tips från en person idag vad de gör med överblivna morotslådan, de gör karelska piroger på den. Istället för risgrynsgröten. Fast i år var de tvungna att köpa morotslåda till pirogerna. 😊

Man behöver ingen tv när man har möss.

Medarbetare på Mus iFokus och Finland iFokus

Magi-cat
2015-12-29 21:30
#55

#53 Verkligen bra jobbat, Rita! 🙂

#54 Bra idé med morotslådan! Kan var något till nyår!


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Annons:
Magi-cat
2016-12-23 18:36
#56

God jul med mycket god mat! 🎁✨


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

TjockaBerta
2016-12-23 18:48
#57

Jag har nyss provat årets kålrotslåda. Den var som den ska :)

>>>Malum domesticum<<<

Honestyisdead
2016-12-23 18:53
#58

God jul :)

Magi-cat
2016-12-23 19:48
#59

#57 Åh, kålrotslåda som är så gott! 😛Vi har ätit det flera gånger redan i år…
God Jul!

#58 God Jul! 🙂


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Tant Grön
2016-12-23 21:35
#60

Tog nyss ut tre kålrotslådor ur ugnen. Har ett annat recept med ströbröd i smeten och mer grädde. 😍

Magi-cat
2016-12-23 21:47
#61

#60 Oj, vad gott! 😍

Imorgon blir det morotslåda här.


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Sundaychild
2016-12-23 22:17
#62

Har just tjuvätit av en rätt som brukar finnas på vårt fiskbord. Forellrom med hackad rödlök och smetana - det är så vansinnigt gott!!!

Vet inte varifrån den rätten härstammar, skulle gissa på russland då det är smetana i den. Men god är den!!! Kan ätas som den är med sked eller på rostbröd. Nam!

HjärtaAmor vincit omnia - Kärleken övervinner allt. Hjärta

Annons:
KPD
2016-12-24 00:06
#63

#62 Varifrån denna kombination ursprungligen kommer vet jag inte. I Sverige är det inte ovanligt att äta löjrom med rödlök och gräddfil. Gott är det dock! Är "fiskbord" helt enkelt fiskdelen av en buffé, eller är det något speciellt finländskt, att man en måltid har just fiskrätter?


Värd för Finland ifokus, medarbetare på Ryssland ifokus.

Magi-cat
2016-12-24 07:50
#64

Julgädda finns också…

Där jag kommer ifrån var inte skinka någon "stor" rätt, om den ens förekom. Men det kan ju vara högst lokalt, så jag vet inte…


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Farwuq
2016-12-26 17:30
#65

Jag fick nöja mig mig med rysk kaviar som frun hade med sig från Moskva.
😕

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Magi-cat
2016-12-26 19:16
#66

Det var väl inte så tokigt, Draken? 😃


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Farwuq
2016-12-28 11:40
#67

😉 nä… rysk kaviar sitter fint i kistan.

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

KPD
2016-12-28 16:13
#68

Karelska piroger kan man äta året runt. När jag är i Helsingfors brukar jag äta det till frukost. 😀


Värd för Finland ifokus, medarbetare på Ryssland ifokus.

Honestyisdead
2016-12-28 17:31
#69

#68 Det gör min mor också. Själv tycker jag inte om dom.

Annons:
Tant Grön
2016-12-28 22:53
#70

#69 Prova att lägga några ostskivor på och stek på bägge sidor. En jättegod frukost. 😍

Magi-cat
2017-12-07 16:27
#71

På bilden överst syns "julstjärnor". Jättegoda, av smördeg och plommonsylt.


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

[HundochKatt]
2017-12-13 11:02
#72

Nami! Julstjärnor eller Joulu torttuja på finska är något jag är uppvuxen med och bakat dem själv till jul varje år. Men i år blir det tyvärr inga pga karpaltunnelsyndrom. Kommer att sakna dem till jul. 

Finska hembageriet brukar ha sådana men de är inte lika goda som hembakade.

Magi-cat
2017-12-13 11:12
#73

#72 Åh vad gott!

Hoppas handen blir bättre och att du får tag på goda tårtor ändå!


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Soligajag1
2017-12-13 11:18
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 2
Förhandsgranskning av bild 2 av 2
#74

Hejsan , Visst bakar jag olika finska maträtter , julen . Kålrot-och morots låda , finska Julstjärnor , 😀👍

HH 🙂

Magi-cat
2018-11-15 09:15
#75

Jag har provsmakat säsongens första morotslåda. Den blev god. 😛


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Tant Grön
2018-11-15 15:26
#76

Känner också för att tjuvstarta julen med någon god julrätt. 🤤

Annons:
KPD
2018-11-16 06:21
#77

Varför tjuvstarta julen? Advent är advent och jul är jul. Inte sällan hör man mönniskor vara mer eller mindre trötta på julen någon eller några dagar efter julafton, när julen egentligen börjar.


Värd för Finland ifokus, medarbetare på Ryssland ifokus.

Magi-cat
2018-11-16 07:54
#78

"Lådorna" är väldigt praktiska att ha färdigt i frysen. Och de är så goda och användbara att jag gärna serverar dem både före och efter jul…🙂


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Tant Grön
2018-11-16 08:08
#79

#77 Brukar inte vilja tjuvstarta julen. Har retat mig på att affärerna börjar sälja julmust m.m. så långt före jul. Kan inte svara på varför jag vill tjuvstarta den i år.

Honestyisdead
2018-11-16 15:27
#80

#77 Jag julpyntar redan i oktober och tar bort det vid påsk. 😂

Magi-cat
2018-12-18 22:05
#81

Jag skulle gärna vilja göra julstjärnor (som på bilden i #0) men glutenfria.

Nu hittade jag ett recept: http://www.fria.se/glutenfria-recept/recept-glutenfria-finska-julstjaernor/

Gäller bara att hitta glutenfri smördeg…

edit:

Ett recept med egengjord smördeg. Låter svårt med glutenfri kavling…

https://glutenfriamuminmamman.wordpress.com/tag/glutenfria-julstjarnor/


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Honestyisdead
2018-12-18 22:08
#82

Idag smakade jag på årets kålrotslåda som mamma gjort. Väldigt god!

Magi-cat
2018-12-18 22:14
#83

#82 Mums, vilken lycka! Inte mycket går upp mot en god kålrotslåda!


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Annons:
Soligajag1
2018-12-18 22:56
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#84

#83 Håller med !! Det är så gott till skinkan o köttbullarna 😀👍

HH 🙂

Magi-cat
2018-12-20 08:11
#85

#84 Soligajag, vet du om det är lika vanligt med "lådorna" i övriga Finland som det är t.ex. i kusttrakterna?

Jag gjorde förresten en kålrotslåda till igår. Det är åtgång på dem. 😛


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
2020-12-02 11:02
#86

December 2020 och snart jul!

Jag har tjuvstartat med morots- och kålrotslådorna och snart åker en till in i ugnen. 🙂🥕


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Soligajag1
2020-12-02 21:48
#87

#86:
Åhh , mums !
Då måste jag oxå laga det snart !
Måste handla först , morötter , sirap o kålrötter och ris .
Va gott det är till julskinka och köttbullar . 😊👍❤️

HH 🙂

Magi-cat
2020-12-04 15:39
#88

Hittade ett recept på jultårtor, julstjärnor:

https://godastmat.se/recept/finska-julstjarnor-joulutorttuja/


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

  Finska julstjärnor – Joulutortut Finska julstjärnor, eller jultårtor som de egentligen heter på sitt modersmål (joulutortut) är trots sitt namn inga tårtor. De är bakelser, smördegsbakelser, normalt sett fyllda med plommonmarmelad.  Någon sådan kunde vi inte hitta, men flera recept rekommendera katrinplommon eller russin istället, så i vårt recept fick det bli katrinplommon och sultanrussin kokta i glögg, för extra julig smak. Vi hade bara vit glögg hemma, röd skulle såklart gett finare färg.  Det går att använda äppelmarmelad och det hade väl i ärlighetens namn funkat även med hallonsylt,
Pyttelite
2020-12-12 13:55
#89

Härliga matnyttiga recept.


Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.


Blue_Lugia
2020-12-21 18:03
#90

När jag var barn flyttade jag till ett familjehem där både mannen och kvinnan var från Finland.
Det var med andra ord en del från den finska kulturen jag fick växa upp med.
Vad gäller maten minns jag att vi hade dom där lådorna på julbordet.

Först tryckte jag att det verkade jättekonstigt innan jag smakat, men jag minns att jag fastnade speciellt för Morotslådan. :)
En annan grej jag kommer ihåg är dom där bakverken som ser ut som stjärnor, heter dom "Julstjärnor"? Jag kommer inte ihåg för det var nog 20 år sen jag fick smaka på dom.

Annons:
Magi-cat
2020-12-23 12:36
#91

#90 Kul att du kommer ihåg morotslåda och julstjärnor. 🙂✨ Och att du gillade det.
De flesta gillar nog morotslåda mer än kålrotslåda, fast när man väl vant sig är den också god.


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Soligajag1
2021-10-31 08:51
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#92

#72:

Hejsan !
Va tråkigt för dig att du inte kan baka dem . Såklart jobbigt för dig .
Jag kommer nog att baka dem i år igen , min bror brukar beställa några och sen vill min pappa gärna ha till kaffet , så goda .
Jag med .

HH 🙂

Magi-cat
2021-10-31 08:59
#93

Julstjärnor har jag bakat ett par gånger med färdig deg - vegansk, glutenfri och laktosfri!
Fungerar jättebra faktiskt och julstjärnorna slukades direkt! 😋

#92 Ser så läckert ut, Soligajag!


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Soligajag1
2021-10-31 11:24
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#94

#0:

Tack så mycket för recepten på Morot-och Kålrots lådan.

Detta ska jag tillaga till Julen . Så gott till Julskinkan.

HH 🙂

Magi-cat
2023-10-21 12:43
#95

Idag har jag gjort årets första morotslåda. 🙂🥕
Det är visserligen inte jul (än) men det är inte så länge tills dess morotslåda är gott när som. Morötterna var väldigt billiga så jag passade på.
En liten låda blir det också att frysa in så har man att ta till senare.

Jag gör dem gluten- och laktosfria.


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Tant Grön
2023-10-24 20:27
#96

#95: Så gott med morotslåda. 😋 Blev väldigt sugen på kålrotslåda nu, och en julmust. 🎃 Och ris a la malta.

Magi-cat
2023-10-24 20:37
#97

#96 Åh, det är gott, allt det där! 😋 Sådan julmat får ha lång säsong!

Kålrotslåda ska jag göra någon dag längre fram. Men morötterna är så billiga just nu så det blir nog mer sånt.


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Annons:
Tant Grön
2023-10-24 21:17
#98

#97: Ja, man skulle ju kunna göra några lådor och frysa in. Vad tar de för morötterna där du bor? Här köpte jag för 7.90/kg.

Magi-cat
2023-10-24 21:20
#99

#98 Jag brukar frysa in lådor så har man att ta fram, det är praktiskt.

Oj, det var billigt, här kostade de 13:-/kg! 🥕🧡


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Upp till toppen
Annons: